Današnjoj djeci su najdraža zabava crtani filmovi koji sadrže razne brutalnosti i obiluju nasiljem što kod djece potiče agresiju. U dječjem programu izmjerena je veća količina nasilja nego u emisijama namjenjenima odrasloj publici

Crtani filmovi namjenjeni djeci predškolske i rane školske dobi obiluju nasiljem, a problem stvara to što su djeca skolona imitiranju ponašanja i poistovječivanju s izmišljenim likovima.

Ista je stvar je i s glumcima iz filmova koji često upotrebljavaju silu u sukobima. Istraživanje koje su proveli Američki znanstvenici pokazalo je kako su mlađa djeca sklonija oponašanju negativnih stvari koje vide. Tako trčanje, vrisku i verbalnu agresiju koriste u vrtićima i školama.

Istraživanje je pokazalo da su emisije namijenjene djeci do sedam godina sadržavale daleko veću količinu nasilja od onih namijenjenoj starijoj publici.

Upitane koji su im najdraže TV emisije, 95 djevojčica u dobi od devet do jedanaest godina odgovorile su Buffy - ubojica vampira, Scooby-Doo i Pokemon.

Istraživanje je pokazalo da su emisije namijenjene djeci do sedam godina sadržavale daleko veću količinu nasilja od onih namijenjenoj starijoj publici. U njima je u sat prikazivanja izbrojeno 26 činova agresije, dok je u emisijama namijenjenima općoj populaciji bilo tek pet, a devet u emisijama namijenjenoj djeci do 14. godine.

'Istraživanje je pokazalo da dječji program sadrži više nasilja nego program za odrasle. Postoji i dokaz da animirano nasilje s ekrana ima učinak na djecu. Ista stvar je i s videoigricama. I one imaju isti učinak na dječju agresivnost, osjećaje i ponašanje kao i nasilne TV emisije', stoji u istraživanju.

Ponašanje koje je usvojeno iz crtanih filmova i raznih emisija namjenjenih djeci uvelike utječe na njihovo ponašanje s kojim najviše problema imaju odgojiteljice koje s djecom provode najviše vremena. Veliki broj roditelja za takvo ponašanje svoje djece uspjeva pronaći neko opravdanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju