Rukometna groznica trese i vaše dijete uči svoje prve navijačke korake. Provedite kvalitetno vrijeme s vašim djetetom, naučite ga navijanju i stvorite vlastiti navijački obiteljski ritual.


Zdrava sportska pobuda za pobjedom, pružit će vašem djetetu priliku za učenje velike lekcije, one o pobjedi i porazu, o toleranciji i zajedništvu.

Navijanje za najmlađe znači puno radosti i poistovjećivanje s njihovom ekipom, a upravo to poistovjećivanje neminovno je za odrastanje. Idoli sportaši, najčešće su dobar uzor.

Zdrava sportska pobuda za pobjedom, nadalje, pružit će vašem djetetu priliku za učenje velike lekcije, one o pobjedi i porazu, o poštivanju suparničkih igrača i navijača, o toleranciji i zajedništvu. Tu lekciju na putu prema odrastanju svi moramo proći, a što je dijete ranije svlada, predstavljat će mu manju prepreku u životu.

Razbijmo roditeljski strah

No, kako su strahovi od navijačke supkulture obično na strani roditelja a ne djeteta, pokušat ćemo vas informirati kako biste mogli očekivati određene obrasce ponašanja, one neugodne prevenirati i potaknuti one kvalitetne. Jer, svjestan roditelj najbolji je dječji prijatelj.

Nogomet, najvažnija sporedna stvar na svijetu, svoju je popularnost stekao zahvaljujući tome što je uspio privući veliki broj navijača. Kako je Velika Britanija domovina modernog nogometa, navijačka kultura razvila se upravo tamo, a 20-ak godina kasnije u Hrvatskoj se odvija isti proces.


Obiteljski ritual uz gledanje utakmice na TV-u, grickalice, negazirani sokovi, transparenti i pjevanje navijačkih pjesama, omogućit će identifikaciju djeteta s klubom ili reprezentacijom, ali i s obitelji

Elementi navijačke supkulture

Zdrava sportska pobuda za pobjedom, pružit će vašem djetetu priliku za učenje velike lekcije, one o pobjedi i porazu, o toleranciji i zajedništvu.

U stvaranju navijačke supkulture nastaje navijački jezik te specifična navijačka obilježja: svijest o pripadnosti, ispisivanje grafita kao potreba za ostavljanjem traga i potvrde postojanja, upotreba engleskog jezika, prisvajanje stila frizure, piercinga, tetovaže, nerijetko konzumiranje alkohola i droga.

No, dragi roditelji, kućni se odgoj ne odbacuje tek tako, stoga ne brinite. Pratite li pomno razvoj svoga djeteta kroz život, nikakve se deformacije u ponašanju neće dogoditi.

Dobro je dijete upoznati sa svim elementima i upozoriti ga na posljedice (priču,naravno, prilagodite uzrastu).

Bezazleni rituali i navijačka obilježja jesu stil odijevanja (dugo je zaštitni znak navijača bila 'spitfire' jakna, te klasična obilježja navijačkog identiteta: šalovi, zastave i kape.


Ti su elementi često popraćeni brižljivo pripremljenim navijačkim koreografijama, plesovima, efektnim bakljadama, duhovitim transparentima i pjesmama. Bilo bi nemoguće govoriti o navijačkom identitetu a ne dotaknuti se glazbe, koja obilježava generacije i generacije navijača.

Obiteljski navijački ritual

Predlažemo da zajedno sa svojim djetetom učinite prve navijačke korake. Zapamtite, djeca su kao spužve i upit će većinu vaših navijačkih rituala - stoga budite pristojni.

Masovno gledanje sportskih utakmica kakvo se često za vrijeme europskih i svjetskih prvenstava odvija na otvorenim prostorima, primjerice velikim trgovima, ili obiteljski ritual uz gledanje utakmice na TV-u u dnevnom boravku, grickalice, negazirani sokovi, kućni transparenti, plesne koreografije i skladanje vlastitih navijačkih pjesama, omogućit će jaku kolektivnu identifikaciju djeteta s klubom ili reprezentacijom, ali i s vlastitom obitelji.

I na kraju, zašto navijanje ne bi postalo zajedničkim ritualom? Provedite prve navijačke trenutke zajedno!Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju