Savjeti za odgoj pomažu roditeljima da nauče odgojiti savršenu djecu u savršenom svijetu. No, najmlađe treba naučiti da prežive i u ponekad surovoj stvarnosti izvan roditeljskog doma i vrtića. Pokažite im kako se krše pravila kako bi ih pripremili za to

Djeca moraju naučiti kako svijet nije crno bijeli već da u njemu postoje i različite nijanse sive boje. Uz pet malih pravila možete im pokazati kako se ponašati u određenim situacijama i naučiti ih da vjeruju u svoje odluke. Naravno uz svako prekršeno pravilo morate im dati i dobro objašnjenj te sami procijeniti kada su vaši mališani spremni za njih.

Dopustite im da unesu grickalice u kino

Samo je pitanje vremena kada će dijete pokušati unijeti zabranjenu namirnicu na za to zabranjeno mjesto. Vaša je uloga da to preduhitrite i prekršite pravilo zajedno.

Samo je pitanje vremena kada će dijete pokušati unijeti zabranjenu namirnicu na za to zabranjeno mjesto. Ppreduhitrite ga i prekršite pravilo zajedno!

Taj mali nestašluk odličan je kako bi djeci pokazali da se pravila ponekad mogu zaobići. Nakon što unesete grickalice ili bombone u kino objasnite mu da ih mora i jesti tako da to nitko ne primjeti.

Potaknite djecu da ispituju učitelje

Ovo na prvu možda nema veze s nestašlukom, no djecu treba potaknuti da dižu ruku i postavljaju pitanja u školi. Ponekad će to značiti da budu dosadni i uporni te da dižu ruku ili upadaju u riječ, ali samo tako ćete ih naučiti da traže odgovor i tako doznaju ono što ih zanima. To će im pomoći kasnije u životu kada će morati kucati na mnoga vrata prije nego se jedna i otvore.

Naučite ih što su to bijele laži

To nikako ne znači da potičete dijete da laže već da mu objasnite i potkrijepite primjerom što znače bijele laži i kada ih mogu koristiti. Ukoliko vam ova ideja nije simpatična sjetite se da će dijete to ovako i onako naučiti i primjenjivati, a onda je ipak bolje da se to dogodi u okružju ljudi kojima vjeruje.

Male, bijele laži pomoći će djetetu da u određenim situacijama sačuva nečije osjećaje, da ne povrijedi prijatelja i da se osmjehne baki kada mu za Božić pokloni vunenu vestu.

Dopustite im nestašluke u prirodi

U današnje vrijeme kada djeca najviše vremena provode uz televiziju, IPod i PlayStation potrebno im je pokazati zašto je boravak u prirodi toliko zabavan. Opremite se i krenite na izlet. Putem im ispričajte nekoliko nestašluka koje ste i sami napravili i dopustite im da ih i sami isprobaju. Pustite ih da viču, skaču i skriju se u šumi pa čak i da prestraše prolaznika ili dva.

Sva ta sloboda će ih natjerati da vas upitaju kada ćete ponovno provesti dan na izletu!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju