Savjeti za odgoj pomažu roditeljima da nauče odgojiti savršenu djecu u savršenom svijetu. No, najmlađe treba naučiti da prežive i u ponekad surovoj stvarnosti izvan roditeljskog doma i vrtića. Pokažite im kako se krše pravila kako bi ih pripremili za to

Djeca moraju naučiti kako svijet nije crno bijeli već da u njemu postoje i različite nijanse sive boje. Uz pet malih pravila možete im pokazati kako se ponašati u određenim situacijama i naučiti ih da vjeruju u svoje odluke. Naravno uz svako prekršeno pravilo morate im dati i dobro objašnjenj te sami procijeniti kada su vaši mališani spremni za njih.

Dopustite im da unesu grickalice u kino

Samo je pitanje vremena kada će dijete pokušati unijeti zabranjenu namirnicu na za to zabranjeno mjesto. Vaša je uloga da to preduhitrite i prekršite pravilo zajedno.

Samo je pitanje vremena kada će dijete pokušati unijeti zabranjenu namirnicu na za to zabranjeno mjesto. Ppreduhitrite ga i prekršite pravilo zajedno!

Taj mali nestašluk odličan je kako bi djeci pokazali da se pravila ponekad mogu zaobići. Nakon što unesete grickalice ili bombone u kino objasnite mu da ih mora i jesti tako da to nitko ne primjeti.

Potaknite djecu da ispituju učitelje

Ovo na prvu možda nema veze s nestašlukom, no djecu treba potaknuti da dižu ruku i postavljaju pitanja u školi. Ponekad će to značiti da budu dosadni i uporni te da dižu ruku ili upadaju u riječ, ali samo tako ćete ih naučiti da traže odgovor i tako doznaju ono što ih zanima. To će im pomoći kasnije u životu kada će morati kucati na mnoga vrata prije nego se jedna i otvore.

Naučite ih što su to bijele laži

To nikako ne znači da potičete dijete da laže već da mu objasnite i potkrijepite primjerom što znače bijele laži i kada ih mogu koristiti. Ukoliko vam ova ideja nije simpatična sjetite se da će dijete to ovako i onako naučiti i primjenjivati, a onda je ipak bolje da se to dogodi u okružju ljudi kojima vjeruje.

Male, bijele laži pomoći će djetetu da u određenim situacijama sačuva nečije osjećaje, da ne povrijedi prijatelja i da se osmjehne baki kada mu za Božić pokloni vunenu vestu.

Dopustite im nestašluke u prirodi

U današnje vrijeme kada djeca najviše vremena provode uz televiziju, IPod i PlayStation potrebno im je pokazati zašto je boravak u prirodi toliko zabavan. Opremite se i krenite na izlet. Putem im ispričajte nekoliko nestašluka koje ste i sami napravili i dopustite im da ih i sami isprobaju. Pustite ih da viču, skaču i skriju se u šumi pa čak i da prestraše prolaznika ili dva.

Sva ta sloboda će ih natjerati da vas upitaju kada ćete ponovno provesti dan na izletu!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju