Uključite najmlađe u pripreme za Uskrs. Zvrnite rukave, pripremite sve što vam je potrebno i zajedno obojajte pisanice i napravite ukusne kolačiće u obliku Uskrsnog Zeca

Pripreme za Uskrs zahtjevaju vrijeme i mirnu ruku kojom ćete od pisanica napraviti prva mala umjetnička djela koja će krasiti vaš blagdanski stol. Bojanje jaja ipak će najviše razveseliti najmlađe članove vaše obitelji stoga ih uključite u pripreme i samu izradu pisanica. Zadovoljstvo i osmijeh na njihovim licima će biti najljepši ukras u blagdanskom domu.

Grana s pisanicama

Uskrsni blagdani su pravo vrijeme da pustite proljeće u dom. Na tržnici nabavite veliku granu koju djeca mogu ukrasiti pisanicama koje su sama izradila.

Kako bi bili sigurni da će ova akcija uspijeti najbolje da sami ispušete jaja i to tako da malo debljom iglom probušite rupice s obje strane i ispušete žumanjak i bjelanjak.

Kroz rupice na jajetu provucite deblji konac ili ukrasnu traku uz pomoć koje ćete jaje objesiti na granu.

Pripremljene ljuske stavite u stalak za jaja i dopustite djetetu da ga ukrasi po želji flomasterima, naljepnicama ili vodenim bojama.

Prirodna jaja

Lijepo vrijeme iskoristite za odlazak u prirodu ili obližnji park u kojem će dijete skupiti različite listiće za ukrašavanje pisanica. Objasnite mu postupak kojim će 'prirodni ukrasi' ostaviti trag na jajima i dopustite mu da samo slaži različite kombinacije.

Bojanje jaja će najviše razveseliti najmlađe članove vaše obitelji stoga ih uključite u pripreme i samu izradu pisanica.

Kako bi pisanice bile što ljepše možete zajedno otići na tržnicu u potragu za listićima peršina, celera, špinata i salate.

Za prirodno bojanje pisanica potrebne su vam ljuske luka i to najbolje crvenog, stare čarape u koju ćete umotati jaja i malo špage. Nakon ukrašavanja umotana jaja stavite kuhati u posudu s ljuskama od luka.

Priprema, pozor, sad...

Stavite jaje u stalak i pripremite prirodni materijal koji ste nabavili. Poklažite djeci postupak: listiće namočite u zdjelici s vodom i 'nalijepite' ih na jaje te ga pažljivo umotajte u čarapu i s donje i gornje strane zavežite uz pomoć trake ili konca.

Uz malo strpljenja djeca cijeli postupak mogu obaviti sama, dopustite im da pokušaju. Nema većeg veselja od 'samo njihove pisanice' na blagdanskom stolu.

Na isti način jaja možete ukrasiti različitim oblicima od papira koje je dijete prethodno samo oblikovalo uz pomoć škara.

Obojite pisanice prirodnim bojama

Zečići na stolu

Uz veselo obojane pisanice pravo iznenađenje na stolu će biti i kolačići u obliku zeca. Postupak izrade je jednostavan, a sve što vam je potrebno je odgovarajuća modlica.

Izradite tijesto, razvaljajte ga na stolu koji ste prethodno posipali brašnom i pustite dijete da uz pomoć modlice samo napravi zečiće koje, nakon što se ispeku može ukrasiti jestivim bojama.

Ne zaboravite na čokoladna jaja i zečiće kojima ćete iznenaditi najmlađe. Nabavite ih na vrijeme i sakrijte negdje u stanu pa na uskršnje jutro djeca mogu krenuti u potragu koja će zabaviti cijelu obitelj!

  

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju