Dječji organizam je u razvoju i treba raznovrsnu hranu kako bi iz nje mogao izvući potrebne vitamine i minerale. Najmlađi su skloni odbijanju hrane, pa roditelji pribjegavaju raznim metodama, a često i onoj popuštanja. Ipak, neke stvari moraju završiti na tanjuru

Kako bi pravilno rasli djeci su potrebne raznovrsne namirnice u prehrani.Potrudite se da svakodnevno imaju obroke koji sadrže bjelančevine, masti i ugljikohidrate.

Biljne bjelančevine koje se nalaze u mahunarkama, soji i žitaricama za djecu nisu jednako vrijedne kao one životinjskoga podrijetla iz mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda. One zadovoljavaju potrebu odraslog čovjeka, no djeca koja rastu i razvijaju se moraju konzumirati barem mlijeko i mliječne proizvode.

Kako bi dijete unjelo u organizam dovoljnu količinu bjelančevina potrebna mu je jedna šalice mlijeka dnevno i jedan obrok koji sadrži meso, ribu, mliječne proizvode ili jaja.

Kako bi dijete unjelo u organizam dovoljnu količinu bjelančevina potrebna mu je jedna šalice mlijeka dnevno i jedan obrok koji sadrži meso, ribu, mliječne proizvode ili jaja. Malo više od toga nije štetno,no nije potrebno pretjerivati.

Uz bjelančevine potrebne su im i masti jer imaju sastojke koji su neophodni organizmu. Djeci je najbolje pripremati hranu s biljnim i to maslinovim uljem te ih naučiti da jedu hranu spremljenu kod kuće. Tako će neće imati potrebu za životinjskim mastima koje mogu uzrokovati razne bolesti u kasnijem životu.

Masnoće ima u slatkišima, ali i u djeci omiljenom pomfritu i čipsu. To su stvari koje se jedu s vremena na vrijeme i nikako ne smiju postati dio svakodnevne prehrane.

U prehrani djece važni su i ugljikohidrati, a nalaze se u žitaricama, riži, krumpiru i mahunarkama. Oni izvrsno nadoknađuju izgubljenu energiju, no u prevelikim količinama ugljikohidrati se pretvaraju u mast jer ih organizam sprema kao rezervu za kasnije. Ukoliko dijete naginje debljanju smanjite porcije ugljikohidrata.

Djeca su sklona uživanju u šećeru koji je također ugljikohidrat, pa se lako dogodi da se zasite šećerom i ne jedu sastojke koji su im potrebni.

U slatkišima također ima dosta masnoća te se dijete lako može udebljati. Kada je slatko u pitanju, dozirajte ga mudro I pametno. Djeca moraju naučiti da slatkiši nisu zamjena za obrok.

Pripremanjem kuhanih obroka kod kuće naučite dijete kako mu nisu potrebne velike količine hrane jer ukoliko česti i nezdravi obroci postanu navika to vrlo brzo može postati uzrok problema s prekomjernom težinom. Roditelji su oni koji na to moraju misliti.

Raznovrsna hrana daje mogućnost organizmu da iz nje izvuče vitamine i minerale koji su mu potrebni. Zato djeci treba davati dovoljne količine voća i povrća koji su bogati slabo probavljivom celulozom i omogućuju normalnu probavu.

Savjet plus!
Uz pravilnu prehranu važno je i kretanje. Potaknite ih na igru i sport. Provodite vrijeme u prirodi i odredite vrijeme koje smiju provoditi pred kompjuterom i televizorom.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju