Novoosnovana Udruga za promicanje urbanih standarda majčinstva 'Mama i ja' pokrenula je projekt Zagrebački mama standard, čiji je cilj učiniti Zagreb i ostale gradove u Hrvatskoj pristupačnijim sredinama za obitelji s malom djecom.

Predsjednica udruge Carmen Tariba napominje da je prvi konkretni projekt postavljanje sklopivih stolića za prematanje i uređenih kabina za dojenje i prematanje djece, prvenstveno u uži centar Zagreba.

'Zaista tamo u užem centru grada ne postoji prostor za tako nešto. Ako idete sad malo van grada, ili u shopping centre, takva mjesta postoje, ali upravo to jest ideja ovog projekta da se ne moraju roditelji socijalizirati samo u shopping centrima, već da mogu biti i u centru grada', tvrdi Tariba.

Želimo roditeljima s malom djecom omogućiti kvalitetno druženje te pomoći u podizanju svijesti o potrebi poboljšanja životnih uvjeta roditelja i djece u gradskim sredinama, ističe Tariba, i sama majka dvoje djece. 

Udruga 'Mama i ja' planira i realizaciju projekta 'Kino - prijatelj djece', dječjih kina s ciljem poboljšanja kvalitete razonode za roditelje s malom djecom te izradu brošure Zagrebački mama standard – vodiča s popisom svih označenih mjesta pristupačnih mamama s malom djecom. 

Nakon toga uslijet će uređivanje dječjih igrališta i zelenih površina te rješavanje problema neodgovornih vlasnika pasa koji nikad ili vrlo rijetko pokupe izmet svojih ljubimaca s travnjaka i igrališta.

'Vani je to riješeno vrlo elegantno i vrlo lijepo tako da su svi parkovi i sva okupljališta za djecu ograđena jednom niskom ogradicom i nema pristupa psima i bilo kojim drugim životinjama, a opet nije ograđeno u smislu da su sad djeca tamo izolirana', napominje Tariba. 

Povodom osnivanja udruge pokrenuta je i njihova internet stranica www.udruga-mama-i-ja.org

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju