Promjena prehrane može ženama u 40-im i 50-im godinama podići šanse da zatrudne.

Smanjenje unosa alkohola i šećera te okretanje organskoj prehrani pomaže ženama da pokrenu svoj biološki sat, povečavajući šanse da zatrudne, navodi se u novoj knjizi o plodnosti.

Sarah Dobbyn, nutricionist i autorica knjige ˝Prehrana za trudnoću˝, tvrdi da se utjecaj prehrane na plodnost često zanemaruje u dobi u kojoj se in vitro oplodnja smatra jedinim odgovorom na probleme kod zatrudnjivanja.

'Parovi troše velike novce na tehnike asistirane trudnoće a da ne znaju kako su alkoholna i pića koja sadrže kofein tekuća kontracepcija, slatkiši mogu spriječiti ovulaciju a naizgled bezazlena hrana poput graška i soje spriječava plodnost,' kaže autorica knjige.

Ciljajući na one žene koji pokušavaju zanijeti prirodno, kao i na one koje pokušavaju preko umjetne oplodnje, knjiga ˝Prehrana za trudnoću˝ nudi prehranu i način života koji mogu slijediti oba partnera.

Najiscrpniji vodič tog tipa, savjetuje parovima smanjenje pušenja, unosa slatkiša, alkohola, kofeina i soje prvi mjesec.

Drugi mjesec parovi bi trebali prestati jesti meso te smanjiti unos šećera i mliječnih proizvoda. U trećem mjesecu trebala bi biti smanjena konzumacija jaja i voćnih sokova.

Uglavnom, nije sve u smanjenju količne unosa nepovoljnih tvari. Parovima se dozvoljava neograničen unos graha, mahunarki, organskog povrća te orašastih plodova.

Voće i povrće bi se trebalo konzumirati sirovo kako bi se održao balans tjelesnih hormona.

Budućim roditeljima također se savjetuje da smanje težinu ako imaju problema s njom, zadrže nivo stresa na minimumu te osiguraju si ugodno spavanje.

Gospođa Dobbyn, koja je provela dvije i pol godine proučavajući knjige i istraživanja o trudnoći kako bi napisala ˝Prehranu za trudnoću˝, vjeruje kako će savjeti iz knjige pomoći starijim parovima koji žele imati djecu, nudeći im argumente da sagledaju i druge načine trudnoće osim kirurškim putem.

Ipak liječnici su skeptični koliko učinkovita takva prehrana može biti.

Profesor Bill Ledger, stručnjak za plodnost sa Sheffieldskog sveučilišta, kaže kako način života nema bitnog utjecaja na plodnost te da ne posjeduje dokaze kako vegetarijake ulaze u menopauzu kasnije od ostalih žena.

'Smatram da se danas ljudima pokušava natovariti gomila krivnje. Problem je što bi neka mlada žena mogla pročitati ovu knjigu i početi živjeti na taj način umjesto da živi normalno i zabavlja se,' zaključuje profesor.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju