Biti dobar roditelj je veliki izazov, no i nešto što se uči. Uključite partnera i pronađite zajednički stav kojim ćete pristupiti djetetu. Budite dosljedni i ne posustajte u svojim odlukama. Djeci je potrebna disciplina koja će ih pripremiti za izazove koji ih očekuju u njihovim malim životima


1. Predstavljajte zajednički stav - kada se vi i supružnik ne slažete oko načina kako se odnositi prema neprimjerenom ponašanju djeteta, razgovarajte i čitajte zajedno o tome dok ne pronađete kompromis koji ćete zastupati pred malenim zloćkom.

Ispričajte se kad niste u pravu. Tako ćete dijete naučiti da napravi isto.

2. Stvorite obiteljske rituale. Jednom tjedno zajednički obavljate neku aktivnost. To može biti čitanje knjige naglas, odlazak u šetnju, posjećivanje omiljene slastičarnice u subotnje popodne. Takve će uspomene dijete najduže pamtiti.

3. Prekinite agresiju u korijenu - ne dopuštajte da vas dijete udari, čak ni kad je ljuto ili isprovocirano. Zaustavite udarac u pokretu i odlučno recite: 'Ne, nećeš me udariti.'

4. Naučite djecu jednostavne dječje pjesmice - rimovanje i igranje zvukovima je zabavna i neprimjetna priprema djeteta za vještine potrebne za čitanje.

5. Ne uvjetujte svoju ljubav - dijete volite samim time što se rodilo, a ne zbog toga što besprijekorno svira klavir i nepogrešivo rješava matematičke zadatke. Često mu govorite kako ga volite bez obzira na njegove ocjene i kako ta ljubav samo može rasti iz dana u dan.

Kako dijete naučiti na kahlicu?

6. Vjerujte svojim instinktima - ako imate sumnje ili ste nesigurni u vrtić ili jaslice u koje ste namjeravali upisati svojeg malenog, vjerojatno ste u pravu. Neka vam ne bude neugodno zaposlene u vrtiću pitati neobična i možda neugodna pitanja. Vaše je dijete na prvom mjestu.

7. Ispričajte se - jedna od najvažnijih stvari je ispričati se kad znate da ste napravili nešto što niste smjeli ili ste to učinili krivo. Tako ćete naučiti dijete da i ono napravi isto.

8. Ne ponašajte se previše zaštitnički - nemojte pokušavati zaštititi dijete od razočaranja, promašaja i krivih pokušaja. Djeca postepeno uče kako se snaći u takvim situacijama kako bi se kasnije mogli suočiti s izazovima. 

9. Pustite dijete neka eksperimentira - roditelji ne vole kada djeca lupaju, guraju i ruše sve što im se nađe pod rukama ili nogama, ali to je način na koji ona uče i upoznaju svijet oko sebe.

10. Ne pomažite previše oko domaće zadaće - zadaća je djetetov zadatak, a ne vaš. Ako se previše zalažete za školske obveze, ispada kako ono nije sposobno samo to napraviti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju