Prvi dan u vrtiću, a vaše dijete neutješno plače. Ne želi jesti, a ni spavati, zna biti agresivan i ne želi se igrati s drugom djecom. Bez brige, to je sasvim normalno. Riječ je o procesu prilagodbe i prolaznim pojavama.

Proces prilagodbe ima različit raspon trajanja koji bi trebao završiti za najdulje mjesec dana, no uglavnom traje od petanestak do dvadeset dana. Ključnu ulogu, kao i u svemu, ima roditelj koji mora biti uporan i ne odustajati od vrtića, pa čak i ako sam ima teškoća zbog odvajanju od djeteta. Kako biste vi i vaše dijete proces prilagodbe prošli što bezbolnije, donosimo nekoliko važnih pravila kako biste što bezbolnije prebrodili prve dane vrtića. 


1. Vaše dijete je malo, no zna slušati i razumije što mu govorite. Pripremite ga na odlazak u vrtić, no ne pričajte mu bajke, a još ga manje plašite vrtićem.
2. Obavijestite odgojiteljice o njegovim navikama. Ukoliko se vaše dijete upravo odvikava od bočice, dude ili pelena, proces odvikavanja dogovorite s tetama u vrtiću. 
3. U vrtić dolazite postupno. Počnite s kraćim razdobljem od primjerice dva sata, kako biste početkom idućeg tjedna započeli s punim boravkom vašeg djeteta u vrtiću.
4. Ponesite djetetovu omiljenu igračku u vrtić kako bi mu prvi dani prošli što lakše.
5. Nije dobro da vaše dijete bude neredovito u vrtiću osobito u prvim tjednima prilagodbe. Naravno, neće slati bolesno dijete u vrtić.
5. Raspitajte se o vrtiću kako biste bili sigurni u vaš izbor. Primjerice, druge mame ili tate bit će vam dragocjen izbor informacija, kako o prehrani, tako i o vrlinama, odnosno karakteristikama odgajateljica.
6. Primijetili ste da se vaše dijete ponaša drugačije od ostale djece. Nemojte se brinuti, jer djeca se ponašaju i reagiraju različito. Budite strpljivi i dopustite i sebi i vašem djetetu dovoljno vremena za prilagodbu.
7. Uključite vaše dijete u pripremu za vrtić. Otiđite zajedno u kupnju i pričajte mu o vrtiću. A odjeća? Ona neka bude udobna, lagana, a vaše dijete odjeveno slojevito.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju