Idealno riješenje za sve roditelje koji se dvoume između vrtića i baka servisa ponudili su stručnjaci nakon brojnih istraživanja. Kako bi vaše dijete izraslo u zdravu, socijalnu i inteligentnu osobu rješenje je u prve tri godine provedene kod kuće,a potom je vrtić djetetu neophodan.

Djeca koja su na čuvanju kod djeda i baka sklonija su lošijem ponašanju negoli ona koja su na boravku u vrtiću. Iako je nihov vokabular bolji i razvijeniji jer su stalno uključeni u dijaloge, postoje brojni nedostaci boravka kod kuće.

'Nakon djetetove treće godine dolazi vrijeme pogodno za edukaciju, stoga je to idealni period da dijete promijeni sredinu i krene u vrtić'

Prije svega djeca znaju iskoristiti situaciju, a rijetko koji bake i djedovi strogoću provode na unucima, oni s njima uživaju jer s vlastitom djecom za to nisu imali vremena.

Djeca čiji su odgoj preuzeli bake i djedovi nisu spremna za školu kada za to dođe vrijeme kao ni za obaveze. Razvoj 4 800 djece bio je pod istraživanjem i dokazano je kako djeca zaposlenih majki, koja su pohađala vrtić raspolažu boljim znanjem. Bolje poznaju boje, brojeve, slova, veličine, konture.

No nekolicina stručnjaka i dalje tvrdi kako je briga baka i djedova itekako zaslužna za djetetovu sreću i sigurnost. Njihova ljubav najbliža je onoj nezamjenjivoj roditeljskoj, osim toga sva njihova pažnja usmjerena je na dijete.

'Nakon djetetove treće godine dolazi vrijeme pogodno za edukaciju, stoga je to idealni period da dijete promijeni sredinu i krene u vrtić', tvrdi profesorica Kristine Hansen. 

Istraživanja su pokazala kako djeca koja su imala savršene uvjete posjeduju najbolje vještine.


Nekoliko istraživanja je pokazalo kako djeca koja su imala savršene uvjete, što znači biti doma do treće godine, tek potom krenuti u vrtić posjeduju najbolje vještine, samouvjerena su i znaju odgovoriti na pitanja koja se konkretno odnose na njih. S druge strane djeca koja nisu bila u vrtićkom okruženju djeluju nesigurno, traže pomoć i nisu samostalna prilikom izvršavanja zadanih problema.

Stoga je jasno kako su prve tri godine najvažnije, okruženje puno ljubavi i sigurnosti temelji su za cijeli život. No ispunjenje idealnih uvjeta svakako su težnja roditelja koji često nisu u mogućnosti udovoljiti propisanom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju