Cjepljenje protiv gripe preporuča se djeci starijoj od šest mjeseci koja boluju od nekih kroničnih bolesti te mališanima koji pohađaju jaslice ili vrtić. Liječnici poručuju kako straha od nus pojava na cjepivo ne treba biti

Gripa ili influenca je zarazna bolest koju uzrokuje virus gripe. Nije opasna bolest, ali može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Simptomi uključuju visoku temperaturu, bolove u mišićima i glavobolju te curenje nosa i jaki kašalj.

Ukoliko dijete pohađa jaslice ili vrtić preporučljivo ga je cijepiti protiv gripe.

Prenosi se udisanjem od nekoga tko kašlje ili kiše, bliskim kontaktom s osobom koja ima gripu ili dodirivanjem zaraženog predmeta.

Djeca su zaraznija od odraslih i dulje šire virus gripe, a najčešće oboljevaju u dobi do dvije godine.

Cijepljenje se provodi pred sezonu gripe, najčešće u listopadu i studenom i to u dvije doze. Drugu dozu dijete dobiva 4 do 6 tjedana nakon prve, a cijepljenje treba ponoviti svake godine s obzirom da se virus gripe mijenja.

Odlazak na cijepljenje se preporuča djeci u dobi od šest mjeseci do dvije godine, a pogotovo onima koji boluju od kroničnih bolesti. Također i osobama koje su s njima u kontaktu kako bi ih zaštitili od oboljevanja.

Roditelji koji odluče mogu cijepiti i stariju djecu koju žele zaštiti od virusa. Ukoliko dijete pohađa jaslice ili vrtić preporučljivo ga je cijepiti. Svima koji su u strahu od nus pojava cjepiva liječnici poručuju kako nema razloga za brigu.

Alergijska reakcija na cjepivo u obliku boli, crvenila i otekline može se pojaviti već nekoliko minuta nakon cjepljenja ili za par sati. Ukoliko dijete osjeti mučninu, povišenu temperaturu, vrtoglavicu ili dobije opis treba potražiti pomoć liječnika.

Protiv gripe bi se trebale cijepiti i trudnice nakon prvog tromjesjećja, posebno zato što se dojenčad mlađa od šest mjeseci ne smije cijepiti protiv te bolesti. Dijete tako dobiva zaštitu kroz majku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju