Ovaj tjedan stiže sv. Nikola, zaštitnik pomoraca, trgovaca, putnika i djece koja mu se pak najviše vesele. Sv. Nikola je na svom dugom putu već pohodio mališane Nove Tv te im podijelio poklone i izmamio najljepše osmijehe.


Običaj 'Nikolinja' koji djeca toliko vole, potječe iz legende o tom svecu. Nikola je rođen u Maloj Aziji od roditelja kršćana te se zarana posvetio službi Božjoj.

Bio je nećak nadbiskupa u Miri koji ga je, zapažajući Nikolin poziv, zaredio za svećenika. Kad su mu roditelji umrli Nikola je razdijeli svoj imetak sirotinji.

Postoji nekoliko priča o njegovu životu. Najpoznatija je ona prema kojoj je svetac čuvši za nekog plemića u gradu koji je ostao bez novaca, pribavio miraz za njegove tri kćeri.


Tri noći za redom ubacivao je kroz plemićev prozor po jednu vrećicu zlatnika. Otkrili su ga kad je ubacivao treću vrećicu, no on zamoli plemića da to nikom ne kaže...

No od tada pa već stoljećima do danas sv. Nikola pohodi domove dječjeg osmijeha.

Stoga ispričajte mališanima priču o omiljenom im svecu i pripremite zajedno s njima čizmice i čarapice te ih noć uoči blagdana objesite na prozore.


Veseli osmijeh zaorit će se domovima diljem svijeta baš kao i jučer kada je Nikola na svom dugom putu pohodio mališane Nove Tv-e i podijelio im poklone.


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju