U paketu s trudnoćom često idu i čudnovate želje. Ponekad su na popisu samo kiseli krastavci, a ponekad i neobične kombinacije slatko – slanih namirnica. Imaju li trudnice zaista posebne želje otkriva Mirna Maras

Već u prvim danima trudnoće neke žene neodoljivo privlači hrana koju do tada nisu ni primjećivale. Mnogi će reći kako su to samo babske priče sve dok ne sretnu buduće majke koje u isto vrijeme jedu limun, sladoled od čokolade i kisele krastavce.

Trudnoća je 'drugo stanje' pa tako i želja za pojedinom hranom nije ništa neobično, stalna želja za jabukama ili nekim drugim voćem potpuno je normalna. I dok neke žene priznaju kako je istina da ih neodoljivo privlači sve što je kiselo, druge nemaju baš nikakve želje.

Istraživanja govore da gotovo 70 posto žena ima neku želju za hranom tijekom devet mjeseci trudnoće - i to je posve normalno i očekivano. Ukoliko imate stalnu potrebu za voćem i povrćem to je u redu jer u organizam unosite potrebne vitamine i minerale, a vaše se tijelo brine za vas. Ukoliko je pak vaša jedina želja ona za čokoladom to možda i nije najbolji izbor, ali isto tako i nije riječ o ničem ozbiljnom.

Postoje li sigurni načini održavanja težine za vrijeme trudnoće?

Nakupljanje kilograma u trudnoći je neizbježan dio, no ujedno i glavna briga svake žene. Mediji su prepuni slika savršenih trudnica koje tijekom trudnoće, i odmah nakon poroda izgledaju savršeno. Rezultat toga je neka od dijeta, no trudnoća nije vrijeme za takvo ponašanje prema organizmu.

Istraživanja govore da gotovo 70 posto žena ima neku želju za hranom tijekom devet mjeseci trudnoće - i to je posve normalno i očekivano.

Najvažnije je uz pomoć stručne osobe ustanoviti koja je kilaža u trudnoći najprikladnija za vaše tijelo i poduzeti sve što možete da je zadržite. Svrha toga je poboljšati svoje zdravlje i zdravlje svog djeteta.

Svako će tijelo drugačije reagirati na trudnoću, a preporuke liječnika koliko bi kilograma trebalo dobiti u trudnoći ovise o početnoj težini. Mršave žene trebale bi se udebljati od 17 do 20 kg, žene s idealnom težinom do 15 kg, za žena normalne tjelesne težine bilo bi idealno udebljati se od 10 do 12 kg, dok se ženi s prekomjernom težinom preporuča 7 do 8 kg, no nikako više od 15 kilograma

Obuzdajte želju za hranom

Želja za hranom jedna je od najtežih stvari s kojom se treba nositi u trudnoći, a sladoled, keksi i razne grickalice su visoko na popisu. Ipak, zu ispunjavanje tih želja potrebno je pripaziti na unos potrebnih namirnica. Unos hrane s niskim glikemijskim indeksom može pomoći uravnotežiti razinu glukoze u krvi i spriječiti uspone i padove energije u toku dana.

Tijekom dana u organizam je najbolje unositi 70 posto namirnica koje uključuju tjesteninu, žitarice i orašaste plodove, smeđu rižu, voće i povrće, kukuruz, integralni kruh te jogurt od nemasnog mlijeka. Punomasni mliječni proizvodi, crveno meso, kolači i čokolada smiju iznositi najviše 10 posto prehrane, a dobrodošli su i riba i nemasno meso.

Preporučuju se i manje porcije te barem pet obroka dnevno. najmanje 5 puta. Na taj način u organizam unosite dovoljno kalorija te ih pravilnije raspoređujete. Takav način prehrane će održati metabolizam i stalnu razinu glukoze u krvi, i osigurati vam dovoljno energije za cijeli dan.

Ukoliko se osjećate dobro preporučljivo je i vježbati za vrijeme cijele trudnoće. To je izvrstan način održavanja kondicije i težine za vrijeme trudnoće, a vježbanje će olakšati uobičajene bolove i sam porod. Prije početka vježbanja važno se konzultirati s liječnikom koji će odrediti vrstu i intenzitet vježbi.

Preporučaju se duge šetnje i plivanje koje odlično djeluje na zglobove i koljena. Izvrsna vježba je i vožnja biciklom, no odaberite onaj sobni jer uključuje manje rizika od pada.

Pratite reakcije svog tijela na vježbanje jer ono mora pružati ugodu. Ako vas nešto zaboli, ili počnete osjećati vrtoglavicu, slabost i gubitak daha prekinite s vježbanjem.

'Ne tjeram supruga po sok usred noći'

Voditeljica Nove TV Mirna Maras ušla je u posljednji mjesec trudnoće, no kaže kako nema onih pravih trudničkih želja.  Mirna priznaje kako je netipična trudnica, no i vjeruje kako danas mali broj trudnica ima takve simptome.

Ona i suprug Mario Valentić bebu očekuju potkraj lipnja, a svom prvom sinu još nisu odabrali ime. Čekaju posljednji trenutak jer to nije baš laka odluka.

- Mislim da je cijela ta priča oko trudničkih želja malo prenapuhana, naravno sve je individulano, no ja stvarno nemam nikakve posebne želje!

Mirrna nije zahtjevna trudnica i ne šalje supruga po sokove usred noći, a od početka trudnoće vježba prema posebno osmišljenom programu Mama fit.

- Na porodu je fizička snaga itekako potrebna pa vježbam kako bi bila spremna, no i odlično se osjećam kada sam aktivna. Tijekom trudnoće nisam osjetila nikakve tegobe pa nisam imala potrebe prekidati s vježbanjem.

Strah od poroda ne opterećuje lijepu voditeljicu, više se kaže boji odgoja.

- Danas je pravi izazov odgojiti dijete. U posljednje vrijeme puno više razmišljam o tome nego o porodu. Ne znam kakva ću biti mama , no trudit ću se biti stroga i pravedna.

Kada kucne čas uz Mirnu će na porodu biti suprug Mario koji je sam izrazio želju da bude u rađaoni kraj nje.

- To mi puno znači, rekla je Mirna, kojoj je trudnoća dala onaj poseban sjaj u očima.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju