Broj trudnih žena koje boluju od dijabetesa se u šest godina udvostručio u Sjedinjenim Državama, što izaziva strahovanja da će veliki dio njihove djece biti podložniji dijabetesu.

Autori istraživanja su pratili 175.249 žena koja su rodile u jedanaest bolnica zaklade Kaiser Permanenete u Kaliforniji između 1999. i 2005. i zaključili da je 2005. rodilo dva puta više majki dijabetičarki nego šest godina ranije.

Stopa je petorostuko viša među mladim majkama između 13 i 19 godina, preciziraju istraživači te neprofitne zaklade.

"Sve veći broj žena ulazi u razdoblje trudnoće zahvaćene šećernom bolesti. To je djelomično rezultat pojava u našem društvu koje sve češće pati od pretjerane težine", naglašava dr Jean Lawrence, znanstvenica zaklade Kaiser, koja je i glavna autorica izvješća.

"Ne znamo kako spriječiti dijabetes tipa 1 ( mladalački dijabetes) , ali potrebno je što ranije, prije nego djevojčice stupe u pubertet, poduzeti mjere za izbjegavanje dijabetesa tipa 2", dodala je.

Opasnost da žena oboli od šećerne bolesti prije nego zatrudni je veća i za nju i njezino dijete nego od razvoja gestacijskog dijabetesa koji se pojavljuje u 8 posto trudnoća.

Taj oblik dijabetesa se događa kada se od trećeg mjeseca trudnoće pokreće otpornost na inzulin i dovodi do povišenja stope glukoze u krvi majke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju