Prije nekoliko tisuća godina u prašumi punoj tropskih biljaka, divljih životinja i jezivih gmazova, ispod sjenovitih grana visokoga drveća raslo je malo divlje drvo kakaovac s čudnim, svijetlim plodovima.
Majmuni su znali što činiti s njegovim čudnim plodovima. Oni bi ih prepolovili, otvorili i isisali iz njih bijelu kašastu tvar. Nakon toga bi ispljunuli gorka zrna koja su se nalazila u sredini mahune. Znatiželjni ljudi su se pitali što je tako ukusno u tim plodovima pa su kušali i sami otkrili da je to nešto jako, jako fino.Čokolada je poslastica koja se dobiva miješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera.
Čokolada je poslastica koja se dobiva miješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera. Ime čokolada potječe iz vremena kada se čokolada pila kao napitak iz riječi Xocóatl ili chocolatl. Xoco znači gorko, a atl voda.
Civilizacija Maja imala je i boga Ek Chuaha koji je bio zadužen za čokoladu, a zrna kakaovca bila su bila sredstvo plaćanja.
Asteci su pili čokoladni napitak zagrijan i bez trunke slatkoće. Dodavali su im začine poput vanilije i čilija, no tek su Europljani od čokolade napravili slatkiš.
Španjolski redovnici su prvi počeli pripravljati čokoladu, još uvijek tekuću, no u nju su počeli dodavati šećer i cimet, ali tu tajnu nisu mogli dugo skrivati.
Kazalište Trešnja vas poziva da pogledajte najslasniju zagrebačku predstavu 'Čokolada' i doznate kako je taj slatki zalogaj stigao do našeg stola.
Svako dijete koje ovaj vikend, 28 i 29. ožujka povede roditelja u kazalište, Trešnja mu daruje besplatnu ulaznicu. Jednu ulaznicu kupite, drugu dobijete i zajedno uživajte u predstavi koja će vam zasladiti vikend.