Mandarine sadrže vitamin C i druge antioksidante koji štite tijelo od bolesti te općenito pomažu dobrobiti organizma. Redovita konzumacija mandarina doprinosi zdravlju, uz njih ćete se osjećati, ali i izgledati bolje.

Hranjive vrijednosti
Mandarine imaju malo kalorija te nemaju masti. Jedna mandarina srednje veličine sadrži 45 kalorija, jedan gram proteina, 11 grama ugljikohidrata i dva grama vlakana. Također sadrži 30 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C te je dobar izvor vitamina A, vitamina B skupine, kalija i magnezija.

Jedna čaša soka od naranče sadrži samo 106 kalorija, jedan gram proteina i 25 grama ugljikohidrata. Sok od mandarine ne sadrži vlakna kao svježa mandarina, ali ima pozamašnih 73 miligrama vitamina C, odnosno 97 posto preporučenog dnevnog unosa.

Redovita konzumacija mandarina doprinosi zdravlju, uz njih ćete se osjećati, ali i izgledati bolje.

Vitamin C
Mandarine i drugo citrusno voće odličan su izvor vitamina C, poznatog i kao askorbinska kiselina. Vitamin C važan je za zdravlje krvnih žila, tetiva, ligamenata i kosti. Također ima važnu ulogu u radu mozga i metabolizmu masti. Istraživanje instituta Linus Pauling zaključilo je da vitamin C utječe na regulaciju kolesterola i žučnih kamenaca. Ozbiljan nedostatak vitamina C može uzrokovati skorbut, potencijalno fatalnu bolest čiji su simptomi krvarenje, modrice, bolovi u zglobovima, gubitak kose i zuba te oticanje.

Cheesecake s mandarinama Daj još! Recept za cheesecake s mandarinama zbog kojeg će gosti tražiti repete

Preporučeni dnevni unos vitamina C:
- djeca od jedne do osam godina: 15 do 25 milligrama
- djeca od devet do 18 godina: 45 do 65 milligrama
- žene: 75 miligrama
- muškarci: 90 milligrama
- pušači: 110 do 125 milligrama

Antioksidansi
Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala te pomažu u sprječavanju bolesti poput raka, srčanih bolesti i mrene. Prema izvješću National Cancer Institute, vitamin C je antioksidant koji može spriječiti rak usne šupljine, želuca, dojke, pluća i jednjaka te može smanjiti rizik od karcinoma gušterače, rektuma i vrata maternice.

Slika nije dostupna Mineral života: 10 namirnica koje sadrže najviše magnezija

Citrusi su također dobar izvor fenola koji pomažu u usporavanju procesa starenja, štite od bolesti srca i tumora, smanjuju upale i simptome alergije te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Treba spomenuti i da su mandarine dobre za kožu, zube, vid, kosu, mišiće, vitku liniju, itd.

Mandarine je lako uklopiti u prehranu. Može ih se jesti same ili kao dodatak salati, jogurtu ili žitaricama. Sok od mandarine može se koristiti za izradu voćnih smoothieja ili voda s okusom. Kada kupujete mandarine, dobro je izabrati one tvrde do polutvrde duboke narančaste boje i da se osjeti njihova težina kada ih se primi u ruku. Izbjegavajte mandarine koje imaju mekane udubine i koje su tamnije ili smeđe boje. Mandarine se mogu držati u hladnjaku do dva tjedna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju