Na današnji dan 1925. godine u engleskom gradiću Granthamu rodila se Margaret Thatcher (djevojački Roberts), jedna od najmoćnijih političarki u britanskoj povijesti. O karijeri "željezne lady", kako su je svojevremeno nazivali, zna se sve, ali zato je njezin privatni život oduvijek bio u sjeni.

Kada je postala premijerka 1979. godine, već je bila u braku s Denisom Thatcherom. Par se oženio 1951. godine i u braku su dobili dvoje djece, blizance Marka i Carol.

Denis je od samog početka bio potpora Margaret u njezinoj političkoj karijeri, ali sam sebe nazivao je suprugom iz sjene. Nije volio davati intervjue, ali u jednom je objasnio kako izgleda idealan odnos s medijima i novinarima: Ne smiješ im dati priliku da te ismijavaju ili budu nepristojni. I definitivno te ne smiju uloviti kada previše popiješ.

U trenutku kada je upoznao Margaret, Denis je iza sebe već imao jedan brak, a Margaret je upravo završavala vezu s farmerom Williamom Cullenom.

Trebalo joj je samo nekoliko spojeva da shvati kako William nije čovjek za nju, ali prije nego ga ostavi, odlučila ga je namjestiti svojoj starijoj sestri Muriel.

Jučer sam išla u kino s njim i počela ga pripremati za upoznavanje s tobom. Pokazala sam mu našu zajedničku sliku i rekao je da nas jedva razlikuje, tako da mislim da me lako možeš zamijeniti, pisala je Margaret u pismu Muriel.

Iako je upoznala dečka sa svojom sestrom, on je i dalje uporno pokušavao osvojiti buduću premijerku. Kada joj je poklonio skupi parfem i torbicu na kojoj su bili njezini inicijali, Margaret je sestri u pismu napisala: Ipak ću još malo morati biti s Williamom.

U isto vrijeme odlučila je otići na prvi spoj s Denisom Thatcherom. Kasnije je priznala kako se između njih nije dogodila ljubav na prvi pogled i ispočetka Denisa čak nije smatrala ni naročito privlačnim, ali ubrzo je shvatila kako je baš on pravi čovjek za nju.

Međutim, prvo je morala prekinuti vezu s Williamom, što je i napravila u telefonskom pozivu u kojem mu je rekla kako je Muriel žena za njega.

Samo dva mjeseca kasnije, na Valentinovo 1950. godine, Muriel se udala za Williama, s kojim je ostala do kraja života.

U prosincu 1951. godine Margaret je izrekla sudbonosno "da" Denisu. Nikada ne bih izdržala 11 godina na poziciji premijerke bez Denisa. On je bio moj izvor oštroumnih savjeta, zapisala je u svojoj autobiografiji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju