Brak koji traje 60 godina – u današnje vrijeme čini se kao neka bajka, ali on zaista postoji. I to u dalmatinskom selu Satrić pokraj Sinja gdje žive supružnici Vardić koji su se vjenčali na samom pragu punoljetnosti, a od tada je prošlo punih 60 godina

Iako smo danas svjedoci kratkih veza i još kraćih brakova, vjeru u ljubav vraća bračni par Marija i Stipe Vardić iz sela Satrić pokraj Sinja koji je ovih dana proslavio 60. obljetnicu braka.

Marija i Stipe poznaju se cijeli život, a njihovoj ljubavi kumovali su roditelji. Naime, u vrijeme kada su oni bili mladi starije žene dogovarale su brakove pa je tako Stipina majka ušla u kontakt s Marijinom majkom s namjerom da se njihova djeca vjenčaju. U to doba bilo je važno ispitati porijeklo potencijalnog ženika, iz kakve obitelji dolazi i slično, priča Marija u prilogu InMagazina.

Netolerancija, nepoštivanje i doza ljubomore glavni su krivci za sve češće razvode. Marija i Stipe Vardić tijekom 60 godina braka živjeli su odvojeno, ali kod njih za ljubomoru nije bilo mjesta

Marija je slovila kao najljepša djevojka u selu pa joj udvarača nije nedostajalo.

'Imala sam i drugih prilika, ali nekako je Stipe privukao veću priliku nego drugih. Znali smo se od malih nogu', priča Marija, a Stipe dodaje:

'Ona je bila jedna od najzgodnijih cura u našoj župi, ali nisam ni ja bio loš.'
Premda ne skidaju osmijeh s lica, kažu, bilo je i teških životnih trenutaka, pogotovo kada je Stipe godine provodio živeći izvan granica Hrvatske. Otišao je u svijet kako bi obitelji osigurao budućnost.

'Stipe je 32, 33 godine stalno bio po svijetu, a ja sam bila kod kuće s djecom i mučila se sa stanjem i imanjem i radila. Sve sam to preboljela, a to danas mladi ne bi izdržali', ističe Marija. Kažu da u današnje vrijeme mladi olako shvaćaju ulazak u brak. Netolerancija, nepoštivanje i doza ljubomore glavni su krivci za sve češće razvode. Živjeli su odvojeno, ali kod njih za ljubomoru nije bilo mjesta.


'Možda je više Stipe bio ljubomoran nego ja zbog toga što sam ja kod kuće. Ja sam brinula o djeci, on je slao novce. Nikada nije bilo da mi je manjkalo novaca. Kada bi se vratio kući lijepo smo kao čovjek i žena razgovarali o svemu što se događalo', priča Marija. Živjeti odvojeni život bilo je teže nego danas, jedino komunikacijsko sredstvo bilo je pismo koje se čekalo mjesecima. Unatoč Stipinu osamljenom životu u dalekim zemljama, nije nikada pisao ljubavna pisma.

'Od laskanja i piskaranja radiš samo kontru', smatra Stipe, a Marija kroz smijeh dodaje:

'Uvijek je najviše pitao za svoju majku i oca, brinuo se da njima ne bi ništa falilo.'
Troje djece, petero unuka i najveće veselje u obitelji, osmomjesečni praunuk, čuvaju ovu obitelj na okupu. Jedni bez drugih ne mogu, a tajna koju bi svi trebali znati o dugovječnosti braka glasi:

'Da budete kao jedno, suglasni i da se dobro razumijete. Preko ljutnje se treba prijeći i zaboraviti na to', otkriva Marija. Treba pamtiti samo lijepe uspomene, a one ne tako lijepe pokušati što prije zaboraviti, jer kažu Marija i Stipe Vardić, uvijek se jednostavnije u trenutku posvađati nego odvojiti nekoliko minuta razgovora kako bi pronašli rješenje.

O 60 godina braka Marije i Stipe Vardića pogledajte u prilogu InMagazina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju