Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor među najslavnijim su ženama svih vremena. Svaka je bila lijepa, slavna i uspješna na svoj način, muškarci su ih obožavali, ali ipak su bile suparnice. Merlinka je toliko bila ljubomorna na Liz da nije prezala od drskih poteza da je zasjeni.

Galerija Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe - 7 Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe - 4 Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe - 3 +5 Elizabeth Taylor

Izjedana ljubomorom na Elizabeth Taylor, čija je veza s Richardom Burtonom u to vrijeme punila novinske stupce, Marilyn Monroe naručila je vlastito fotografiranje bez odjeće očajnički želeći da postane popularnija od svoje najveće suparnice i da se o njezinim fotografijama piše više nego o Elizabethinoj ljubavi s Richardom.

Za golišavo fotografiranje s kojim je željela zasjeniti Elizabeth, Marilyn je ušla u bazen u kupaćem kostimu i iz njega izašla naga

No nesigurnoj Marilyn ni obnažene fotografije nisu donijele zadovoljstvo. Shvatila je da je fotografiranje uzaludno te je čak rekla fotografu:

I dalje se sve vrti oko obnaženosti. Zar sam dobra samo za to?

Dobro je poznato da se Merlinka čitavu svoju karijeru osjećala neshvaćenom i iskorištavanom. Nije imala puno prijatelja, a jedna od rijetkih osoba kojima se mogla povjeriti bio je fotograf Larry Schiller, koji je u svojim memoarima "Marilyn i ja" otkrio što je sve mučilo zvijezdu.

Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe - 5 Elizabeth Taylor bila je 'trn u oku' Marilyn Monroe (Foto: Profimedia)

Kako Schiller piše, Marilyn i on upoznali su se u vrijeme kada je glumica smislila plan kako da prisili holivudski Fox Studio da je počne shvaćati ozbiljnije i pruži joj istu pažnju kao Elizabeth Taylor. U to vrijeme Liz je po filmu zarađivala oko milijun dolara, koliko je dobila i za spektakl "Kleopatra", dok je Merlinka za film "Something’s Got To Give", tijekom čijeg je snimanja bila otpuštena, dobila ni punih sto tisuća dolara.

Za golišavo fotografiranje kojim je željela zasjeniti Taylor Monroe je ušla u bazen u kupaćem kostimu i iz njega izašla naga. Schilleru je tada rekla:

Larry, ako izađem iz bazena bez ičega na sebi, želim da mi zagarantiraš da Elizabeth Taylor neće biti nigdje u časopisima u kojima će biti objavljene moje fotografije.

Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe - 3 Marilyn Monroe i Cary Grant u filmu 'Majmunska posla' (Foto: Profimedia)

"Svi znaju za Marilyn Monroe!"

Kada je Hugh Hefner pristao platiti 25.000 dolara za jednu njezinu obnaženu fotografiju, Marilyn je rekla Schilleru da je fotografija vrijedna svakog penija.

Nitko ne izgleda poput mene kada skine odjeću, smijući se rekla je Merlinka. Iz čestih razgovora koje su Marilyn i Schiller vodili u razdoblju od 1960. do 1962. godine, odnosno do njezine smrti, bilo je jasno koliko je glumica nesigurna u sebe. Fotografu je priznala da je osoba kakvom se predstavlja u javnosti poput vela koji nosi preko svojeg pravog identiteta.

Elizabeth Taylor: Jedna od prvih diva i prva glumica u povijesti s milijunskim honorarom Elizabeth Taylor u filmu 'Mačka na vrućem limenom krovu' Elizabeth Taylor Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe - 5 +6 Elizabeth Taylor

Željela bih pokazati da mogu dobiti publicitet a da ne koristim svoju stražnjicu ili da me ne otpuste s filma. Mogla bih ti ispričati sve o odbijanju. Ponekad osjećam da je čitav moj život jedno veliko odbijanje, Marilyn je rekla Schilleru.

Ali pogledaj se sada, odgovorio joj je Schiller.

Točno to. Pogledaj me sada, nadovezala se.

Zbunjeni Schiller je negodovao: Ti si zvijezda! Tvoje je lice na naslovnicama časopisa u cijelom svijetu! Svi znaju za Marilyn Monroe!

Da te pitam... koliko imam nominacija za Oscar? pitala ga je Marilyn.

Ne znam, odgovorio je Larry.

Ja znam. Niti jednu, rekla je Marilyn.

Elizabeth Taylor u filmu 'Mačka na vrućem limenom krovu' Elizabeth Taylor: Jedna od prvih diva i prva glumica u povijesti s milijunskim honorarom

Fotografu je povjerila i čega se najviše boji – da će završiti kao njezina majka, koja se većinu života borila s psihičkom bolešću. Priznala mu je i da je oduvijek željela dijete, ali i da je to ujedno njezin veliki strah.

Želim dijete i bojim se djeteta. Kad god sam skoro postala majka, moje je tijelo reklo ne i izgubila sam bebu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju