U sklopu platforme Baza poslovnih žena Hrvatske udruge poslodavaca pokreće se Mentorski program za žene koje imaju potencijal i ambiciju napredovati u profesionalnoj karijeri te u budućnosti preuzeti seniorske i vodeće pozicije u tvrtkama kao i za poduzetnice, vlasnice tvrtki koje žele putem mentorskog programa obogatiti svoja dosad stečena znanja. Prijave za prvi ciklus programa trajale su do 17. veljače, a po konačnom odabiru parova, mentorski program trajat će otprilike šest mjeseci.

Mentori u HUP-ovom programu su žene i muškarci iz različitih industrija na pozicijama predsjednika ili članova Uprava vodećih kompanija. Jedna od mentorica bit će i Marina Pulišić, predsjednica Vijeća članova HUP-a i članica Upravnog odbora Jadran Galenski Laboratorij.

Svojim iskustvom i znanjem želim doprinijeti sveukupnoj afirmaciji žena u našem društvu. Moja struka je ženska, moj je kolektiv većinom ženski i veseli me naš recept uspjeha kojem su žene jako puno doprinijele podijeliti s drugima, ohrabriti žene u svakom pogledu.

Hrvatska udruga poslodavaca pokreće Mentorski program za žene koje imaju potencijal i ambiciju napredovati u profesionalnoj karijeri

Očekujem da će žena koju ću mentorirati osloboditi neke od svojih skrivenih potencijala, da ćemo skupa postaviti hrabre i ostvarive ciljeve njenog osobnog razvoja i da će ih u budućnosti ostvariti, govori Marina Pulišić.

Ženama kojima će biti mentorica, kako kaže, nastojat će prenijeti vjeru u vlastite sposobnosti.

Vjeru da je moguće izbalansirati poslovne i privatne obveze ako sve posložimo na način koji je nama, našim osobnostima, našem vrijednosnom sustavu prihvatljiv. Onda je moguće raditi s lakoćom i biti sretan i na poslu i u životu, poručuje. Najveću vrijednost Mentorskog programa za žene vidi u tome što ovaj HUP-ov projekt progovara o nejednakostima, što je u bilo kojem području korisno za razvoj društva.

Ako uz to, statistički podaci za pojedine teme govore da zaostajemo za razvijenim društvima, onda to moramo na svaki način pokušati ispraviti. U pogledu zastupljenosti žena na vodećim funkcijama Hrvatska bitno zaostaje, dobro bi bilo da se to promijeni.

Vjerujem da se pozitivne promjene stalno događaju – da se sve više otvaramo, da postajemo sve sposobniji priznati si u čemu zaostajemo za nekim civilizacijskim dosezima. Vjerujem da ćemo u tom kontekstu stvoriti i preduvjete i osnažiti žene što će rezultirati njihovoj većoj zastupljenosti na vodećim pozicijama, naglašava.

Posebna vrijednost projekta jest uključenost muških mentora koji su se kao i njihove kolegice mentorice u projekt uključili dobrovoljno. Marina Pulišić ističe kako je njezino iskustvo u radu s muškim kolegama, suradnicima i nadređenima više nego pozitivno.

Od samih početaka imala sam punu i bezrezervnu podršku svojih kolega i nadređenih, izdvojila bih magistra Zdravka Saršona i magistra Ivu Usmiania. Imala sam veliku sreću da sam svoju karijeru ostvarila u Jadran Galenskom laboratoriju. To što nisam mijenjala poslodavca ne znači da moja karijera nije bila dinamična, dapače. Svjedočiti i aktivno doprinositi rastu i razvoju JGL-a, neponovljivo je iskustvo, govori članica Upravnog odbora Jadran Galenski Laboratorij koja je karijeru započela u ljekarni Jadran. Sudjelovala je u svim etapama rasta i razvoja tvrtke obavljajući cijeli spektar različitih poslova. "Rasla" je zajedno s tvrtkom koja danas ostvaruje najbolje rezultate s prihodima od 406,727 milijuna kuna i rastom od 15 posto.

"BITNO JE VOLJETI SVOJ POSAO, ZNATI ŠTO SE OD VAS OČEKUJE"

Osjećaj zbog takvog uspjeha je sjajan – to je ponos, sreća, ispunjenje. To je ujedno i briga, bdijenje i nastojanje da osiguramo dugoročnost, budućnost tvrtke.

U lokalnoj zajednici želimo doprinijeti svim pozitivnim promjenama, u obrazovnom i znanstvenom dijelu podupiremo djelovanje Sveučilišta, aktualnog vodstva na čelu s rektoricom Snježanom Prijić Samaržija koje teži postati moderno i otvoreno sveučilište koje razumije europske politike i može im doprinijeti. U tržišnoj utakmici želimo učvrstiti svoju nacionalnu, internacionalnu i globalnu tržišnu prisutnost, poručuje te otkriva najveće izazove na koje je nailazila na svom putu profesionalnog i karijernog razvoja i kako se s njima nosila.

Izazov je bio propulzivan rast tvrtke, balansiranje između poslovnih i privatnih obveza. Svjesno sam se izlagala naporima, radila puno, nastojala usvajati nova znanja, vještine,... Imam svoja područja unutar struke koja me uvijek inspiriraju, kojima se vraćam i koja su mi uporište, daju mi sigurnost u radu. Bitno je voljeti svoj posao, znati što se od vas očekuje, dobro i jasno komunicirati.

Svojim iskustvom i znanjem želim doprinijeti sveukupnoj afirmaciji žena u našem društvu

Marina Pulišić živi i radi u Rijeci, dok se u Zagreb, grad u kojem je studirala, uvijek s radošću vraća.

Ne želim procjenjivati da li je bolje živjeti u Rijeci ili Zagrebu, volim i jedan i drugi grad.

Za mene je Rijeka svoje najljepše lice pokazala 1. veljače, kada je svečano započela godina u kojoj je Rijeka Europska prijestolnica kulture. Taj sam dan doživjela kao dan poslije kojeg više ništa neće biti isto, dan kada je snaga zajedništva, dobrote, ponosa, iskrenosti, najljepših emocija nadvladala sve ono turobno i teško što je u životu grada prisutno. Dan kada je Rijeka pokazala da je grad slobode, tolerancije, uvažavanja.

Sviđa mi se jako izjava Josipe Lisac vezano za njenu interpretaciju himne na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića: Treba voljeti svoju zemlju, biti slobodan u njoj, treba stvarati u njoj. Voljeti sebe i sve oko sebe', ispričala nam je predsjednica Vijeća članova HUP-a.

Mnoge žene na putu k profesionalnom i karijernom razvoju trebaju pronaći način kako da usklade privatni i poslovni život. Marina Pulišić otkriva kako je ona to uspjela.

Moj je recept jednostavan – svjesno sam na poslovnom putu, bez ičijeg nametanja išla ususret izazovima za koja sam procijenila da ih svojim znanjem i sposobnostima mogu savladati. Nemam osjećaj da je obitelj u bilo čemu bila uskraćena, imala sam u svom angažmanu uvijek punu potporu, kaže članica Upravnog odbora Jadran Galenski Laboratorij.

Nova TV, kao medijski pokrovitelj Mentorskog programa za žene, potpisnica je HUP -ovog projekta Inicijativa 30 koji je također nastao iz Baze žena kao i mentoring program. Medijska podrška ovog hvalevrijednog projekta prirodan je nastavak suradnje Nove TV i HUP-a u pogledu osnaživanja žena u biznisu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju