Na 32. Tjednu suvremenog plesa u okviru hrvatske selekcije koja se održava od 29. do 31. svibnja i na koju dolaze brojni međunarodni programeri, svoj rad 'Luna Malekova' predstavit će i Martina Nevistić s umjetničkom organizacijom O.N.E. Porazgovarali smo njom o predstavi i njezinoj inspiraciji te radovima u nastajanju

Tko ili što je Luna Malekova?
Luna Malekova je lik koji predstavlja cijeli projekt. Ona je utjelovljena kao ženski lik koji biva u nekom svom svijetu, kroz svoje stanje svijesti i svoje projekcije koje dijeli s gledateljima, kako kroz izvedbeni tako i na izložbenom dijelu projekta

Opiši nam način rada u svojoj koreografskoj praksi koja djeluje unutar umjetničke organizacijie O.N.E. - voliš kombinirati razne vrste umjetnosti?

Vizualne umjetnosti me inspiriraju. Pružaju neki drugi nivo, neki drugi sloj, koja plesna umjetnost ima na neki drugi način. Završni formati prikaza rada su različiti iz projekta u projekt, ovisno o kontekstu iz kojega se slažu stvari tokom procesa rada. Ispreplitanje različitih formata prikaza rada je kompleksno, ali nekako vidim to kao budućnost u stvaralaštvu.

Luna Melekova je utjelovljena kao ženski lik koji biva u nekom svom svijetu, kroz svoje stanje svijesti i svoje projekcije koje dijeli sa gledateljima

Suradnice iz vizualne umjetnosti Dora Đurkesac i Ana Vuzdarić pridonijele su vizualnom oblikovanju onoga što se događa oko lika, što sve ona je i koji instinkti se pobuđuju, dok je dizajner svjetla Luka Matić dodao još i završni 'touch' tome. Glazbenik Višeslav Laboš i glasovna podrška Maje Posavec, radili su na atmosferi cijelog doživljaja, kako bi svi skupa približili svijet Lune gledateljima.

U čemu pronalaziš inspiraciju za svoje predstave?
Iz osobnih intrigacija. Od onog što me zanima, što me obuzuma, npr. vizualne umjetnosti - slikarstvo, fotografija, zatim znanstvena fantastika, sneni svijetovi, druge dimenzije, svemir, fizika, energija, meditacija, anatomija, pa sve do onoga što za mene je pokret, kako ga prenosim dok npr.predajem, pa sve do onog apstraktnog načina gdje je taj 'izvor' pokretanja, na koji način razmišljam o pokretu i kako ga oblikovati i u kakav kontekst postaviti.



Radiš li na nečem novom?

Da, trenutno radim na novom projektu pod nazivom 'Horizont događaja', koji će imati premijeru krajem lipnja ove godine. Projekt je trio, a iznosi jedan vid odnosa prostora, vremena i tijela, stvarajući atmosferu neke druge dimenzije, nekog udaljenog svijeta, a opet i onog bliskog. Bavi se mirko i makro kozmosom.

Koliko ti znači činjenica da će na 32. Tjednu suvremenog plesa hrvatsku selekciju predstava pogledati brojni međunarodni selektori?

Zagrebački plesni centar već nekoliko godina za redom podržava moj rad, to znači i da prati moj razvoj kao koreografkinje. Sudjelovanje na jednoj ovakvoj lokalnoj, a opet međunarodnoj manifestaciji je od bitne je važnosti za danji razvoj mog rada. Za umjetnost je bitno da je u korak sa vremenom, da je mobilna i da je distribuirana u konačnici.

Ovu manifestaciju vidim kao još jedan korak podrške, umrežavanja, ali i kao prostor za otvaranje novih uvijeta i dijaloga, što je značajno za trenutak u kojem se nalazi ples u Hrvatskoj.

32. Tjedan suvremenog plesa

 

Luna Malekova trailer from Martina Nevistic/ O.N.E. on Vimeo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju