Kažu da kada žena u 20-ima dijete ono e formira, kad je u 30-ima dijete joj čuva zdravlje, a kad je u 40-ima dijete je pomlađuje. Zahvaljujući današnjim trendovima žene se sve kasnije odlučuju na majčinstvo, a među njima su i naša modna dizajnerica Martina Felja i pjevačica Ivana Banfić

Iskustvo, zrelost, financijska stabilnost samo su neki od razloga zašto se žene sve više odlučuju imati djecu u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama. U posljednjih 25 godina u svijetu se broj žena koje rode između 30. i 39. godine udvostručio, dok je broj žena koje rađaju u četrdesetima porastao za čak 50 posto. Kako je to postati majka u kasnim tridesetima za InMagazin otkrile su hrvatska modna dizajnerica Martina Felja i pjevačica Ivana Banfić.

Trudnoća u svakoj životnoj dobi ima i prednosti i mane, a rizici i komplikacije mogući su u svakoj trudnoći, jedino su povećani u starijoj dobi

'Glavni razlog žena koje su se, kao ja, kasnije odlučile za majčinstvo je karijera', kaže Martina Felja.

'Roditelj treba biti svatko tko je zreo za tu ulogu. Da osjeti da je odrastao i da može odgajati dijete', kaže Ivana Banfić. Martina je majka malenog Davida postala s 37 godina, a Ivana Banfić sina Jana rodila je s 38 godina. Savjeti su, kaže Ivana, stizali sa svih strana.

'Imala sam puno savjetnika, 'joj kako ćeš sad, to ti je prekasno, trebala si prije', sto puta sam to čula. Ja smatram da je sve došlo u savršenom trenutku', ističe Ivana.

'Lakše mi je zato što sam se već realizirala i zato što imam karijeru i više iskustva, vjerojatno više razumijevanja i strpljenja nego što bih imala prije 10 godina', dodaje Martina.

Koji su rizici?

'Žene koje postanu majke u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama pod nešto su većim rizikom od komplikacija u trudnoći nego žene mlađe dobi, ali najveći broj tih trudnoća uredan je i završi urednim porodom zdravog djeteta. Žene savršeno podnose emocionalne i fizičke promjene', govori dr. med. Maja Banović, spec. ginekologije i porodništva. Trudnoća u svakoj životnoj dobi ima i prednosti i mane, a rizici i komplikacije mogući su u svakoj trudnoći, jedino su povećani u starijoj dobi.

'Postoji povećani rizik od nekih kroničnih bolesti od kojih žene inače obolijevaju u nekoj kasnijoj dobi, a najčešće su šećerna bolest i hipertenzija', kaže dr. Banović. Kako će žena podnijeti trudnoću i porođaj ovisi o mnogim faktorima, uključujući životni stil, tjelesnu kondiciju i druge zdrave navike.

'Moj savjet budućim majkama i trudnicama je da ne idu na internet stranice čitati što je dobro, što nije, jer mi same savršeno znamo što trebamo znati. Na kraju krajeva, svaka majka i svako dijete su različiti', savjetuje Ivana. S obzirom na to da je životni vijek sve duži, kažu stručnjaci, ovaj će se trend sigurno nastaviti.

Više o roditeljstvu u starijoj dobi pogledajte u prilogu InMagazina.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju