Nakon gotovo šezdeset godina od postojanja lutke Barbie te više od 200 zanimanja koja je najpoznatija igračka na svijetu imala u svojoj karijeri, Mattel je otišao korak dalje. Prateći najnovije trendove na tržištu rada i razvoj tehnologije, američka je tvrtka predstavila inženjerku Barbie.

Kako je područje STEM-a još uvijek relativno muška domena, Mattel to nastoji promijeniti te zainteresirati što veći broj djevojčica za zanimanja budućnosti.

Što je uopće STEM i zašto je važan?

Dok se o STEM-u u Americi govori već godinama, u Hrvatskoj je ovaj pojam široj javnosti postao poznatiji od siječnja 2017., godine kada je pokrenuta crowfunding-kampanja STEM revolucija za masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole. Prikupljeno je i više sredstava nego što je planirano, a to je omogućilo opremanje brojnih odgojno-obrazovnih ustanova novom tehnologijom i pristup nastavi na drukčiji način, čijim putem kreće i eksperimentalna reforma školstva od ove jeseni u 73 hrvatske škole.

STEM obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku (otuda i engleska skraćenica STEM - od riječi science, technology, engineering i mathematics), a upravo su to područja u kojima još uvijek radi neusporedivo manje žena nego muškaraca. Na svjetskoj razini to područje obuhvaća tek 24 posto žena, no razvojem igračaka i knjiga koje slave znanstvenice, inženjerke, matematičarke, ali i sva druga zanimanja to bi se moglo promijeniti.

Nema štikla i torbica, u prvom je planu robot

Dakako, ovo nije prvi put da je Mattel predstavio znanstvenicu Barbie (svi se sjećamo astronautkinje Barbie, kao i liječnice), ali prvi put Barbie dolazi s potpuno drugačijim dodacima. Ovaj put to nisu torbice i haljine, nego robot, pa i prijenosno računalo uz koje djevojčica može zamišljati kako izgraditi tehnologije budućnosti.

Kada se djevojčice igraju lutkama koje im nalikuju, osjećaju se vidljivima u svijetu.

Inženjerka Barbie dolazi u četiri verzije, i to kao pripadnica bijele, afroameričke, azijatske i latinoameričke rase. Kako je pak ipak riječ o igrački čiji je imidž važan, u Mattelu su mislili na svaki detalj. Zato inženjerka ima kosu svezanu u rep kako je ne bi ometala u radu, nosi jednostavne hlače i košulju od trapera, a na nogama ima udobne tenisice. Ipak, nije izostao poznati puni make-up na licu, čime se djevojčicama vjerojatno želi poručiti da istodobno mogu biti i lijepe i pametne.

Osim toga, Mattel je udružio svoje snage i s tvrtkom Tynker, gaming-platformom koja djeci pomaže naučiti kodiranje, kao i s udrugom Black Girls Code. Cilj je toga djevojčicama približiti sama STEM zanimanja, a u pripremi je i radionica te e-knjiga o kodiranju.

Igračke djevojčicama mijenjaju pogled na svijet

Sve to itekako bi moglo utjecati na veću zainteresiranost djevojčica za navedeno zanimanje te im ujedno i pokazati da mogu biti baš sve što požele, pogotovo ako već iskazuju zanimanje za znanost i kodiranje. Naime, igračke s kojima se djeca susreću imaju veliku ulogu u oblikovanju njihove slike svijeta.

Kada djevojčice čitaju priče u kojima prepoznaju sebe, kao što je to bio slučaj s fantastičnim „Pričama za laku noć za mlade buntovnice“ ili pak kada se igraju lutkom koja je njihove rase, nalikuje im i bavi se poslom koji određenu djevojčicu zanima, one se osjećaju vidljivima u svijetu.

Razvojna psihologija upozorava na bliske odnose djeteta i njegove uže i šire okoline, a sve ono što dijete doživljava utjecat će na njegov cjelokupni razvoj. U tzv. djetetov mikrosustav ubrajaju se i igračke kojima se igra, a u slučaju najnovije Barbie, djevojčica već od ranog djetinjstva uči kako može biti sve što poželi i kako je podjela na „muška i ženska“ zanimanja potpuno promašen koncept.

I zato smo oduševljeni ovom Barbie, koja se zasada može nabaviti u službenoj internetskoj trgovini Mattela za 13,99 američkih dolara.

 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju