Moja dolina je po svemu izuzetna, nije slučajno stekla naziv "Mala Kalifornija". Uvijek se ispočetka divim koliko je bajkovita, plodonosna, koliko netaknutih bisera ljepote krije u svojoj raskošnoj delti. Često snimam uz Neretvu nastojeći ne remetiti njezin mir i sklad. Dugo sam maštala da baš na vodi, u lađama napravim reviju, i evo, sad sam tu želju i ostvarila, kaže Matija Vuica.

Galerija Matija Vuica, Vladarice Delte - 3 Matija Vuica, Vladarice Delte - 2 Matija Vuica, Vladarice Delte - 1 +8 Povijest, priroda i ženska snaga na najljepšoj vodenoj pisti

Stotinama godina lađe su u dolini rijeke Neretve služile uglavnom za transport razne robe, a upravo su žene te koje su vukle lađe - lancale rjiečnom obalom. Njima treba odati čast i posvetiti ovu reviju na vodi, u jedinstvenom krajoliku pritoke Norin. Lancanje  je povlačenje lađa na dugačkom konopu krećući se pješice uz obalu.

Matija Vuica, Vladarice Delte - 7 Posebna oglavlja od raznobojnih svila i košare pune svega što dolina daje, omaž su načinu kako su žene " u Neretvi" spretno nosile pletene košare na glavi, uvijek pune raznih plodova (Foto: PR)

Na najljepšoj vodenoj pisti, izmedu šaša, lopoča i vrba, na lađama "koje život znače", tradicija se spojila s modernim, a žena uspravna, snažna, elegantna i glamurozna postaje kraljica. U čvrstim rukama pobjedničkih lađara maratona - Udruga lađara Zagreb,  Dive su tiho plovile u rakošnim haljinama, poput Vladarica Delte. Kad poštuješ prirodu ona ti vraća stostruko. Što joj se više klanjaš, ona te više uzdiže. Zato je Matija odabrala ovu oazu ljepote koju ljudska ruka ničim nije poremetila.

Haljine koje je odabrala dio su najnovije kolekcije podijeljene u tri bloka: svilene u jakim bojama crvene, žute i fuksije, snažne crne s upečatljivim konstrukcijskim detaljima, te kristalne srebrno-bijele.

Matija Vuica, Vladarice Delte - 8 Matija Vuica, Vladarice Delte - 8 (Foto: PR)

Simbolika svatova i sprovoda, jedno i drugo su odraz poštivanja u malim sredinama. I jedni i drugi su se lađama prebacivali preko Neretve i njenih rukavaca. Sve te boje su se divno sjedinile s okruženjem, ali i istovremeno isticale na sasvim poseban, čaroban način.

Posebna oglavlja od raznobojnih svila i košare pune svega što dolina daje, omaž su načinu kako su žene "u Neretvi" spretno nosile pletene košare na glavi, uvijek pune raznih plodova.

Matija Vuica, Vladarice Delte - 2 Raskošna revija Matije Vuice u dolini Neretve (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju