Modni dizajneri u svemu pronalaze inspiraciju - svojoj okolini, globalnim zbivanjima, stvarima koje vole. Popis inspirativnog sadržaja je velik, a na njemu ima mjesta i za filmsku umjetnost. Mnogi su filmovi ostavljali trag i na modi, a među ostvarenjima koja se time mogu pohvaliti je i franšiza The Matrix.

Galerija Carrie-Anne Moss (Trinity) Keanu Reeves (Neo) Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne i Keanu Reeves +8 Versace, jesen/zima 2022./2023.

Kultni filmovi cyberpunk žanra (podžanra znanstvene fantastike) ne oduševljavaju samo pričom nego i vizualnom estetikom koja je posebno privlačna upravo svijetu mode.

Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne i Keanu Reeves Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne i Keanu Reeves (Foto: Profimedia)

Stoga ne čudi to što smo od 1999. godine i izlaska prvog naslova iz franšize u nekoliko navrata svjedočili vladavini takozvane Matrix estetike na modnim pistama.

Carrie-Anne Moss (Trinity) Carrie-Anne Moss (Trinity) (Foto: Profimedia)

Posljednje dvije jesensko-zimske sezone kolekcije slavnih modnih kuća vrvjele su komadima inspiriranim kostimima koje su nosili Neo, Trinity, Morpheus i ostatak ekipe.

Keanu Reeves (Neo) Keanu Reeves (Neo) (Foto: Profimedia)

Ništa drugačije nije ni ove godine pa se tako u kolekcijama za jesen/zimu 2022./2023. može naći i mnogo dugačkih kožnatih kaputa koji nas odmah podsjete na distopijski svijet Lane i Lilly Wachowski.

Napravila je to i jedna mlada dama čije je street style izdanje zabilježio naš fotograf na zagrebačkoj špici.

Efektan kožnati kaput u zagrebačkom street style izdanju Efektan kožnati kaput u zagrebačkom street style izdanju (Foto: Slaven Janđel/Zadovoljna.hr)

Dugačak kožnati kaput ležernijeg kroja u tamnoj nijansi zelene boje sam po sebi toliko je efektan da mu ne treba previše dodataka. Lijepa plavuša ispod njega je nosila zimsku verziju omiljene male crne haljine napravljenu od toplog pletiva, a na nogama je imala udobne čizmice ležernih potplata.

Pogled je sakrila iza damskih naočala modne kuće Gucci, a preko ramena je prebacila jednostavnu i elegantnu crnu torbicu.

Efektan kožnati kaput mlade dame sa zagrebačke špice Efektan kožnati kaput mlade dame sa zagrebačke špice (Foto: Slaven Janđel/Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju