Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila je abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston), što znači da je u Hrvatskoj dostupna kombinacija lijekova za medicinski abortus, odnosno neinvazivnu metodu prekida trudnoće koja je alternativa kirurškom obavljanju pobačaja.

U kolovozu 2018. HALMED je odobrio tablete Mispregnol 400 (misoprostolum), koje u kombinaciji s lijekom koji je nedavno dobio zeleno svjetlo čine potrebnu kombinaciju tableta kojima se prekida neželjena trudnoća ili obavlja pobačaj kod patološke trudnoće.

Sam medicinski abortus u Hrvatskoj je dostupan od 2015. godine i tada ga je kao opciju ponudio riječki KBC koji je tada nedostupne abortivne pilule nabavljao interventnim uvozom. Sada on više neće biti potreban.

Udruga RODA pozdravila je ovu odluku

Dostupnost opcije medikamentoznog pobačaja velik je napredak u poboljšanju skrbi za reproduktivno zdravlje žena. Kod velikog broja žena mogućnost korištenja lijekova za izazivanje željenog ili dovršetka spontanog pobačaja omogućit će sigurniji i manje invanzivan pobačaj.

Do sada je medikamentozni prekid trudnoće bio dostupan samo u Rijeci te kasnije u Puli i nekim privatnim poliklinikama, zato omogućavanje korištenja lijekova mifepriston i misoprostol u ove svrhe u svim hrvatskim bolnicama koje skrbe za reproduktivno zdravlje žena, pozdravljamo kao veliki napredak u skrbi za reproduktivno zdravlje žena - to je dobitak za žene, ali i zdravstveni sustav.

Skrećemo pažnju na to da treba povesti računa da lijekovi osim 'na papiru' budu dostupni ženama i u praksi te da osobni stavovi i prizivi savjesti liječnika ili ljekarnika ne postanu prepreka korištenju ovih lijekova
, poručila je udruga RODA na društvenim mrežama.

U nastavku donosimo odgovore na nekoliko bitnih pitanja o ovoj metodi pobačaja:

1. Što je medicinski/medikamentozni pobačaj

Medicinski je pobačaj onaj u kojem se prekid trudnoće obavlja pomoću za to namijenjenih lijekova.

Prvi lijek, spomenuti Mifegyne, blokira progesteron koji je neophodan za održavanje trudnoće, a uzimanjem Mispregnola (obično se uzima u periodu od 48 sati nakon uzimanja prvog lijeka) dolazi do kontrakcija maternice.

Prekid trudnoće zakonski je dopušten do 10. tjedna bez obzira na način kojim se izvodi.

2. Kako do lijeka?

Lijek se izdaje na recept u ljekarnama koje ga mogu nabaviti u roku od 24 do 48 sati.

3. Kako izgleda procedura?

U Rijeci, gdje je ova metoda dostupna od 2015., žena prvo obavlja ginekološki pregled koji dijagnosticira trudnoću.

U slučaju da se žena odluči na prekid trudnoće, odlazi u bolnicu gdje nakon obavljenih dodatnih pretraga dobiva lijekove koje pije tijekom 24 do 48 sati, piše Slobodna Dalmacija.

Zatim se vraća u bolnicu, tamo joj daju vaginalnu tabletu i u iduća četiri sata dolazi do pobačaja. Cijena postupka u KBC-u Rijeka je 995 kuna, što je upola jeftinije od kirurškog pobačaja.

Tijekom postupka medicinskog pobačaja pojavljuju se određene neugodne nuspojave kao što su grčevi, vaginalno krvarenje, mučnine i glavobolje. Bolovi koje žena osjeti slični su menstrualnim bolovima.

4. Razlika između medicinskog i kirurškog pobačaja

Medicinski pobačaj manje je invazivan i fizički manje stresan za ženu. Prema podacima koje je objavila neprofitna, virtualna zajednica womenonweb.org, postupak je uspješan u više od 96 posto slučajeva. Kod manjeg broja žena ova metoda pobačaja ne bude uspješna, zbog čega one ipak trebaju na kiretažu.

U slučaju odluke o pobačaju, bio on medicinski ili kirurški, bitno je razgovarati s ginekologom, dobiti detaljne informacije o postupku i odgovore na sva pitanja koja vas muče.

5. Lijekovi za medicinski pobačaj nisu isto što i "pilula za dan poslije"

Pilule za dan poslije odgađaju ovulaciju i uzimaju se nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Ova hitna kontracepcija koja se primjenjuje u takozvanim izvanrednim stanjima ne bi smjela postati redovito sredstvo kontracepcije, kao ni zamjena za redovitu kontracepciju.

Koristi se 120 sati ili najkasnije pet dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa ili zatajenja kontracepcijske metode (u tom slučaju preporučaju se tablete Ella One) te najkasnije 72 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa (u tom slučaju preporučuju se tablete Escapelle).

Pročitajte 7 najvažnijih činjenica o piluli za dan poslije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju