Mekane izrasline koje se najčešće javljaju na vratu i oko pazuha česta su pojava kod odraslih osoba. Iako nisu opasne za zdravlje te predstavljaju samo estetski problem, fibrome je potrebno čim prije ukloniti. Donosimo pet činjenica koje trebate znati o takozvanim mekim bradavicama.

Ako ste primijetili kako su vam se na vratu počele stvarati sitne, mekane kuglice, znajte kako je riječ o fibromima koje bi trebali čim prije ukloniti. Specijalist dermatovenerolog, doktorica Gordana Bubučić-Bajek pojasnila nam je o čemu se točno radi i što nam je činiti.

1. Što su fibromi?

Fibromi su izrasline na koži, odnosno dobroćudni tumori vezivnog tkiva koji nisu opasni za zdravlje. Na koži izgledaju kao mekani, ispupčeni čvorići te predstavljaju isključivo estetski problem, objašnjava doktorica te dodaje kako se fibromi još nazivaju i mekane bradavice.

Fibromi su izrasline na koži, odnosno dobroćudni tumori vezivnog tkiva koji nisu opasni za zdravlje

2. Gdje se javljaju fibromi?

Fibromi se najčešće javljaju na vratu ili na pregibima kože poput pazuha ili stražnjeg djelu koljena, a ako se ne tretiraju na vrijeme počinju se množiti i rasti, a ako se otkinu ili zakače dolazi do neugodnog krvarenja.

3. Kako se uklanjaju fibromi

Primijetite li spomenute promjene na koži, najbolje je potražiti savjet dermatologa, a ako se ustanovi da je doista riječ o mekanim bradavicama, njihovo uklanjanje je jednostavno.

Veličina mekih bradavica može bit od pola milimetra što se može ukloniti brzo i lako uz pomoć dijatermijske koagulacije pa sve do veličine badema, što onda zahtijeva kirurško odstranjivanje, ističe Mr.sc.dr. Gordana Bubučić-Bajek.

Fibrom Fibrom (Foto: Shutterstock)

4. Kada je najbolje uklanjati fibrome?

Uklanjanje fibroma najbolje je raditi tijekom jeseni i zime, kada temperature nisu visoke.

Ljeto nikako ne pogoduje zahvatu jer se koža tada znoji, ali i izložena je sunčevom zračenju što, kod manjeg zahvata može uzrokovati stvaranje smeđih točkica na području gdje se nalazio fibrom, koje trajno ostaju na koži te estetski nisu poželjne.

Postoji tehnika uklanjanja mekih bradavica koju su još koristile naše bake i prabake, a koja se pokazala doista učinkovitom

5. Postoje li kućni pripravci i koliko su djelotvorni

Postoje brojni kućni pripravci koje ljudi diljem svijeta koriste za uklanjanje mekih bradavica.

Najpopularnije tehnike uklanjanja fibroma su uz pomoć jabučnog octa, hidrogen peroksida ili sode bikarbone koji isušuju bradavicu te ona nakon nekog vremena sama otpadne. No, doktorica Gordana ističe kako s bakinim receptima treba biti oprezan.

Kućni pripravci koji isušuju fibrom mogu značajno oštetiti i okolnu kožu te izazvati iritaciju ili upalu i dodatno zakomplicirati situaciju. Isto tako, ako se fibrom osuši i otpadne, postoji velika mogućnost da se on vrati jer on nije pravilno saniran.

No, postoji tehnika uklanjanja mekih bradavica koju su još koristile naše bake i prabake, a koja se pokazala doista učinkovitom.

Riječ je o metodi vezivanja fibroma koja se danas možda smatra zastarjelom, ali je vrlo učinkovita te se može koristiti za manje fibrome.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju