Sjećate li se vremena kada je gledanje meksičkih sapunica mnogima bilo omiljeni dio dana? Devedesetih godina od ponedjeljka do petka cijele su obitelji u ranim popdnevnim satima bile prikovane za male ekrane. Pratila su se dramatična događanja i nevjerojatne pustolovine u životima brojnih junaka i junakinja.

Mnogima je kao uspomena na to vrijeme ostalo i solidno poznavanje španjolskog jezika, a iako danas većina vjerojatno ne bi imala strpljenja za telenovele, na sam spomen imena kao što su Marisol ili Esmeralda na licu nam se razvuče široki osmijeh.

Ovaj tekst nostalgični je podsjetnik na sapunice koje su se, unatoč suludim zapletima, gledale bez treptanja. Većinu njih upijali smo prije više od 20 godina, a deset smo ih izdvojili u nastavku teksta.

1. Acapulco, dušom i tijelom (Acapulco, cuerpo y alma)
Radnja telenovele odvijala se u predivnom Acapulcu, a pratila je ljubavnu priču između Davida Montalva, nasljednika očevog bogastva, i Lorene Garcije. Njihovu sreću remeti Davidom polubrat Marcelo koji je i sam želio postati nasljednik, a na tom putu nije prezao od ničega pa je između ostalog pokušao ubiti polubrata.

2. Divlja ruža (Rosa salvaje)
Rosa Garcia živi sa svojom kumom Tomasom. Naivka je, neuka i siromašna. Zbog navike da udara ljude i psuje kada nečim nije zadovoljna, dobila je nadimak divlja.

Kada se jednog dana zatekne kod bogataške kuće, kći vlasnika, Dulcina, zaprijeti joj policijom, a onda se pojavljuje Dulcinin brat Ricardo koji pomogne Rosi, a ubrzo se između njih dvoje razvije ljubav.

3. Esmeralda

Krajem 90-ih Hrvati su svaki dan pratili što će se dogoditi u životu Esmeralde, slijepe djevojke čiji se život preokrenuo naglavačke već u noći rođenja, kada je odvedena iz svog doma zbog pogrešne pretpostavke da je mrtvorođenče. Umjesto nje, njezinim je roditeljima predan dječak čija je majka te iste večeri umrla na porodu. 18 godina kasnije, Esmeralda i taj isti dječak, Jose Armando, se zaljubljuju.

Inače, gledatelji su toliko navijali da Esmeralda progleda da su za nju molili, a neki su navodno plaćali i mise. Epizoda u kojoj je progledala prikazana je na današnji dan prije 23 godine.

4. I bogati plaču (Los ricos también lloran)

Mariana Villarreal nakon smrti oca ostaje bed doma. Očevu hacijendu preuzela je Marianina maćeha, a djevojka bježi u Meksiko gdje brigu o njoj preuzima miljarder don Alberto. U djevojku se ludo zaljubljuje don Alertov sin Louis, inače ženskaroš koji zbog Marijane odlučuje promijeniti život iz korijena.

5. Marisol

Marisol je djevojka čiji život nije nimalo lak. Osim što joj teško pada ožiljak na licu koji je dobila nakon pada na zrcalo, mora prodavati umjetno cvijeće kako bi njezina bolesna majka i ona imale od čega živjeti. Istovremeno, njezin dečko Mario je iskorištava.

Ono što Marisol ne zna i što joj majka nije uspjela reći prije smrti je činjenica da je ona zapravo unuka imućnog i utjecajnog dona.

6. Ljubavne veze (Lazos de amor)

U ovoj seriji ista glumica, Lucero Hogaza León, tumači tri sestre. Maria Guadalupe, Maria Paula i Maria Fernanda izgledom su identične, ali karakterno potpuno različite djevojke koje su ostale bez roditelja kad su bile male.

Vjerovalo se da je u istoj prometnoj nesreći stradala i nestala i Maria Guadalupe, međutim djevojčica je samo izgubila pamćenje, a pronašla ju je i othranila Ana koja je i sama patila zbog gubitka majke. Maria Fernanda koja je u nesreći izgubila vid odrasla je u dobru djevojku, dok je Maria Paula odrasla u hirovitu i egoističnu osobu.

7. Sirota mala bogatašica (Pobre niña rica)

Kao u priči o Pepeljuzi, Consuelo su majka i dva brata sveli na sluškinju. Jedini koji je voli je nejzin otac, ali on uskoro umire. Kad obitelj sazna da je bogatsvo ostavio upravo kćeri, Consuelo šalju u inozemstvo da ona to ne sazna i da mogu zadržati novac. No, u njezinom životu pojavljuje se Julio,, neurolog koji u Consuelo vidi prelijepu ženu u koju se zaljubljuje i koji će je naučiti da voli samu sebe.

8. Otimačica (La usurpadora)

Otimačica je serija koja je privukla posebnu pozornost hrvatske publike jer je glavu ulogu tumačila glumica hrvatskog podrijetla, Gabriela Spanic.

Zapravo, Gabriela je glumica Paulinu Martinez i njezinu sestru blizanku Paolu Bracho koje su razdvojene pri rođenju. Paulina je odrasla u djevojku dobra srca. Živi u siromaštvu i zaručena je za Osvalda, muškarca koji je vara s drugom ženom. Paola je s druge strane bogata i zla žena koja ima mnoštvo ljubavnika, a u braku je s bogatašem Carlosom Danielom Brachom.

9. Divlje srce (Corazón salvaje)

Francisco Alcazar je bogati zemljoposjednik koji na svojim poljima uzgaja šećernu trsku. Oženjen je Sofijom, strogom, bezoosjećajnom ženom s kojom ima sina po imenu Andres. Prije braka Francisco je imao aferu s udanom ženom koju je suprug fizički zlostavljao.

Saul Lisazo (63) Ay, mi amor! Kako danas izgledaju latino zavodnici koji su užarili TV ekrane?

Zatrudnjela je i umrla kada je dijete imalo tri godine. Kad je žena rodila dječaka, njezin muž odbio ga je priznati kao svog, a Franciscu također nije dopustio da prizna dijete. Tako je dječak ostao bez prezimena i postao poznat kao Juan del Diablo.

10. Rubi

Za kraj smo ostavili telenovelu koja se prikazivala početkom 2000.ih godina.

Bárbara Mori u seriji glumi Rubi, pokvarenu djevojku koja je odrasla u siromaštvu, ali je oduvijek sanjala bolji život, a kao pomoć u ostvarenju svojih ciljeva koristi izgled.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju