Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Melania Trump i kći predsjednika Donalda Trumpa, Ivanka Trump stigle su u subotu u Rijad u Saudijskoj Arabiji, a zbog jednog detalja bile su u središtu pažnje

Melania i Ivanka Trump zbog nepokrivenih glava bile su u centru pažnje u Saudijskoj Arabiji, ultrakonzervativnom kraljevstvu gdje se žene moraju pridržavati strogih ograničenja.

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Melania Trump i kći predsjednika Donalda Trumpa, Ivanka Trump stigle su u subotu u Rijad u Saudijskoj Arabiji, a zbog jednog detalja bile su u središtu pažnje

Na polasku je Melania nosila usku visoko strukiranu narančastu kožnu suknju, bež majicu dugih rukava i bež cipele s viskom potpeticom Manola Blahnika. Pri izlasku iz predsjedničkog zrakoplova bila je u širokim crnim hlačama i crnoj košulji dugih rukava sa širokim pozlaćenim pojasom. Nosila je raspuštenu kosu, poput bivših prvih dama koje su posjetile Saudijsku Arabiju Michelle Obama i Laure Bush.

Ivanka je krenula na put u svijetloj cvjetnoj haljini kratkih rukava do koljena, a kad je sletjela u Rijad pojavila se u dugoj crnoj haljini dugih rukava s krupnim bijelim uzrokom. Za ruku je držala svog supruga Jareda Kushnera, koji je kao i ona savjetnik u Bijeloj kući.

Odluka bivše prve dame Michelle Obama da neće pokriti glavu tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji bila je dočekana s odobravanjem. Ali u komentaru na Twitteru 29. siječnja 2015. Donald Trump je napisao:

Mnogi govore da je divno što je gospođa Obama odbila nositi maramu u Arabiji, ali Saudijcima je to bilo uvredljivo. Imamo već dosta neprijatelja.

Saudijska Arabija strogo primjenjuje islamski zakon koji ženama nameće niz ograničenja. To je jedina zemlja u svijetu u kojoj je ženama zabranjeno voziti i one trebaju odobrenje oca, muža ili brata ako žele studirati ili putovati u inozemstvo. Žene moraju nositi duge crne tradicionalne halje i u javnosti pokrivati glavu.

Ali kraljevstvo je prošle godine pokrenulo neke blage promjene i početkom svibnja je tisak objavio da Saudijkama više ne treba odobrenje tutora za administrativne postupke. Policijsko tijelo, Povjerenstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka (Moutawa) je bilo često optuživano za zlostavljanja tijekom primjene politike rodne segregacije. U travnju 2016. saudijska vlada je objavila da je smanjila ovlasti te vjerske policije. Organizacija Human Rights Watch je pozdravila taj "pozitivan razvoj". (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju