Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Melania Trump i kći predsjednika Donalda Trumpa, Ivanka Trump stigle su u subotu u Rijad u Saudijskoj Arabiji, a zbog jednog detalja bile su u središtu pažnje

Melania i Ivanka Trump zbog nepokrivenih glava bile su u centru pažnje u Saudijskoj Arabiji, ultrakonzervativnom kraljevstvu gdje se žene moraju pridržavati strogih ograničenja.

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država Melania Trump i kći predsjednika Donalda Trumpa, Ivanka Trump stigle su u subotu u Rijad u Saudijskoj Arabiji, a zbog jednog detalja bile su u središtu pažnje

Na polasku je Melania nosila usku visoko strukiranu narančastu kožnu suknju, bež majicu dugih rukava i bež cipele s viskom potpeticom Manola Blahnika. Pri izlasku iz predsjedničkog zrakoplova bila je u širokim crnim hlačama i crnoj košulji dugih rukava sa širokim pozlaćenim pojasom. Nosila je raspuštenu kosu, poput bivših prvih dama koje su posjetile Saudijsku Arabiju Michelle Obama i Laure Bush.

Ivanka je krenula na put u svijetloj cvjetnoj haljini kratkih rukava do koljena, a kad je sletjela u Rijad pojavila se u dugoj crnoj haljini dugih rukava s krupnim bijelim uzrokom. Za ruku je držala svog supruga Jareda Kushnera, koji je kao i ona savjetnik u Bijeloj kući.

Odluka bivše prve dame Michelle Obama da neće pokriti glavu tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji bila je dočekana s odobravanjem. Ali u komentaru na Twitteru 29. siječnja 2015. Donald Trump je napisao:

Mnogi govore da je divno što je gospođa Obama odbila nositi maramu u Arabiji, ali Saudijcima je to bilo uvredljivo. Imamo već dosta neprijatelja.

Saudijska Arabija strogo primjenjuje islamski zakon koji ženama nameće niz ograničenja. To je jedina zemlja u svijetu u kojoj je ženama zabranjeno voziti i one trebaju odobrenje oca, muža ili brata ako žele studirati ili putovati u inozemstvo. Žene moraju nositi duge crne tradicionalne halje i u javnosti pokrivati glavu.

Ali kraljevstvo je prošle godine pokrenulo neke blage promjene i početkom svibnja je tisak objavio da Saudijkama više ne treba odobrenje tutora za administrativne postupke. Policijsko tijelo, Povjerenstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka (Moutawa) je bilo često optuživano za zlostavljanja tijekom primjene politike rodne segregacije. U travnju 2016. saudijska vlada je objavila da je smanjila ovlasti te vjerske policije. Organizacija Human Rights Watch je pozdravila taj "pozitivan razvoj". (Hina)