Britanska kompanija Coexist upravo je postala rano mjesto iz snova za sve žene. Naime, čelnici kompanije odlučili su svojim zaposlenicama omogućiti menstrualni dopust

Koliko ste se puta tijekom menstruacije probudili s jakim grčevima i umjesto odlaska na posao poželjeli ostati kod kuće?

Čelnici kompanije Coexist omogućit će menstrualni dopust tj. slobodne dane za vrijeme menstruacije svojim zaposlenicama.

Zaposlenice britanske kompanije Coexist od sada će to moći napraviti svaki mjesec. Naime, čelnici kompanije omogućit će im menstrualni dopust tj. slobodne dane za vrijeme menstruacije jer žele da sve zaposlenice budu zadovoljne i osjećaju se dobro na radnom mjestu.

Kao upravitelj osoblja često sam imao prilike vidjeti žene kako pate tijekom menstruacije, sklupčane zbog bolova. One osjećaju krivnju zbog toga i zato često sjede za svojim stolovima u tišini i ne žele priznati da im nije dobro, rekao je za Press Association Ben Baxter, jedan od direktora kompanije.

Sve zaposlenice oduševljene su zbog ove vijesti, a kompanija smatra kako će tako biti još produktivnije.

Mnoge tvrtke u kojima dominiraju muški zaposlenici potiču duge radne sate i u njima postoji pogrešno shvaćanje da će posao patiti zbog više slobodnih dana.

Više od 14 posto zaposlenih žena nije u stanju ići na posao tijekom menstruacije.

Ovdje se ne radi o tome da zaposlenice dobivaju više godišnjeg nego o tome da se radi s više fleksibilnosti, u skladu s njihovim menstrualnim ciklusom i tako se dostiže balans u odnosu posla i života, zaključio je Baxter.

Odobravate li ideju menstrualnog dopusta?

glasova:

Prema nedavnim istraživanjima, više od 14 posto zaposlenih žena nije u stanju ići na posao tijekom menstruacije, a čak 40 posto žena kaže da se zbog bolnih menstrualnih grčeva ne mogu koncentrirati na posao.

Koncept menstrualnog dopusta prvi put se pojavio u Japanu početkom 20. stoljeća. Japanski radnički sindikati zahtijevali su pravo na slobodne dane tijekom menstruacije za sve radnice, a 1947. donesen je prvi zakon koji je usvojio ideju menstrualnog dopusta. Trebalo je nekoliko desetljeća da se ova ideja usvoji i u Europi, a mi se nadamo da je britanska kompanija prva od mnogih koja će ženama dati ovo pravo.

SAVJET PLUS: Provjerite koje menstrualne probleme ne smijete ignorirati zbog svog zdravlja i saznajte koje navike mogu poremetiti ciklus.


 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju