Dokumentarni film 'Microbirth' predstavlja pogled na porod iz sasvim nove perspektive – kroz leću mikroskopa. Istražujući najnovije znanstvene spoznaje, Microbirth otkriva kako način na koji se rađamo potencijalno utječe na cjeloživotno zdravlje naše djece

Estetika tijela suvremeni je imperativ, no koliko se posvećujemo našem tijelu u zdravstvenom smislu i činimo li to samo onda kada se pojave zdravstveni problemi? Jedan od najvažnijih ekosistema na planeti mora biti upravo ljudsko tijelo. Moderan način života, s naglaskom na brojne tehnološke izazove, prehranu, stres, upotrebu antibiotika i sve učestaliju opsesivnu higijenu i čistoću, ima i svoju drugu stranu.

Sve popularniji i učestaliji izraz suvremene znanosti svako je ljudski mikrobiom. Riječ je o našoj tjelesnoj zbirci od više od 100 trilijuna mikroorganizama koji žive u našim crijevima, ustima, na koži i na raznim drugim mjestima našeg tijela

Sve popularniji i učestaliji izraz suvremene znanosti svako je ljudski mikrobiom. Riječ je o našoj tjelesnoj zbirci od više od 100 trilijuna mikroorganizama koji žive u našim crijevima, ustima, na koži, kao i na raznim drugim mjestima našeg tijela.

Oni po brojnosti deseterostruko premašuju brojnost ljudskih stanica i predstavljaju 99.9% jedinstvenih gena u našem tijelu. Povezanost ljudskog mikrobioma sa sve većom podložnošću ozbiljnim, autoimunim, često kroničnim bolestima do astme, alergija, dijabetesa tipa 1 i gojaznosti predmet je progresivnog znanstvenog istraživačkog rada.

Višegodišnji Projekt ljudskog mikrobioma koji okuplja znanstvenike iz osamdesetak različitih institucija koji su proučavali genetski materijal bakterija 250 zdravih ljudi polučio je iznimna otkrića, a istraživanja su tek na samom početku. Neki su ljudski mikrobi svakako razlog razvoja bolesti, međutim većina je njih bezazlena i ima vrlo važnu zaštitnu ulogu za naš imunološki sustav.

Veza mikrobioma i čovjeka počinje u majčinoj utrobi. Ono što nam znanost govori o povezanosti ljudskog mikrobioma s trudnoćom, porodom i majčinstvom može biti od presudnog značaja za zdravstveni prosperitet društva, za održivi tjelesni ekosistem.

Dokumentarni film Microbirth predstavlja pogled na porod iz sasvim nove perspektive – kroz leću mikroskopa. Istražujući najnovije znanstvene spoznaje, Microbirth otkriva kako način na koji se rađamo potencijalno utječe na cjeloživotno zdravlje naše djece.

Hrvatska udruga doula na sam dan svjetske premijere, 20. 9. 2014. u 19 sati, organizira projekciju filma Microbirth u Kinu Europa, dvorana Muller, a ulaz je besplatan za sve zainteresirane.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju