Projektom „Mijaus Family“ djeca će naučiti više o zdravim životnim navikama

 

Edukativnim programom vjernosti Studenac kontinuirano upućuje na važnost brige za mentalno zdravlje djece te stjecanje zdravih životnih navika od najranije dobi

Djetinjstvo često smatramo bezbrižnim dobom ispunjenim igrom i druženjem, u kojem su jedini zadaci djece odlasci u školu, higijena i redoviti obroci. Problemi s kojima se suočavaju naša djeca ponekad nam se čine bezazlenima, a nerijetko znamo umanjivati njihovu važnost uspoređujući je s našim odrastanjem. Međutim, zaboravljamo jednu iznimno važnu stvar, djetinjstvo je doba mentalnog i fizičkog razvoja u kojem se svako dijete na svoj način suočava s brojnim izazovima i ono presudno utječe na to kakva će osoba jednoga dana postati.

Pored iznimno važne brige o fizičkom zdravlju, potrebno se snažno fokusirati na mentalno zdravlje djece, jer je ono ključ koji im omogućuje ostvarivanje vlastitih potencijala. Brige oko obveza, strah od neuspjeha, vršnjačko zlostavljanje, konfliktni odnosi u obitelji samo su neki od rizika koji mogu utjecati na mentalno zdravlje djece, a prebacivanjem društvenog života djece u online svijet, njihov se broj znatno povećao.

Projekt „Mijaus Family“

U mreži potencijalnih mentalnih rizika za djecu, kao roditelji ponekad nismo dovoljno educirani za odabir ispravnog pristupa kojim ćemo uspostaviti kvalitetan dijalog s djecom, naučiti ih zdravim navikama i razumjeti njihove probleme. Najčešći razlog pogrešnog odabira odgojnih metoda su ubrzana svakodnevica i novi trendovi koje nameću društvene mreže.

U cilju educiranja roditelja o ispravnom usmjeravanju odgoja djece prema suradnji i razumijevanju, ali i upućivanja djece na zdrave životne navike i korake kojima će na uspješan način očuvati te kvalitetno razvijati svoje mentalno zdravlje, trgovački lanac Studenac u suradnji sa stručnjakinjama na području odgoja i zdravlja djece, pokrenuo je projekt „Mijaus Family“. Na mrežnoj stranici projekta i kroz program vjernosti, djeca će dobiti priliku upoznati se s članovima „Mijaus Family“ te kroz igru, edukativna videa i interaktivni sadržaj naučiti više o zdravim životnim navikama i uspješnom suočavanju s problemima koji ih opterećuju.

Projekt „Mijaus Family“ pomoći će roditeljima u efikasnijem emotivnom povezivanju s djecom Projekt „Mijaus Family“ pomoći će roditeljima u efikasnijem emotivnom povezivanju s djecom Foto: PR

„Ključno je educirati roditelje“

Rezultati brojnih istraživanja upućuju kako je za postizanje zdravog mentalnog razvoja djece iznimno važno sustavno educirati roditelje u cilju ispravnog usmjeravanja njihovih odgojnih metoda. „Nacionalna slika mentalnog zdravlja i mladih u Hrvatskoj pokazuje zabrinjavajuće trendove koji su zapravo preslika globalnih problema. Zato je ključno educirati roditelje o rizicima, ali i važnosti usmjeravanja odgoja djece prema njihovom pozitivnom emocionalnim razvoju kako bi jednoga dana postale cjelovito razvijene osobe. Roditelji moraju poznavati karakter svoga djeteta i na temelju njega pristupiti dijalogu s njime. U tom procesu ne smije dolaziti do osuđivanja, već potpunog razumijevanja. Važno je razviti pozitivnu emocionalnu povezanost s djetetom koja će omogućiti postizanje njegove emocionalne stabilnosti u zreloj dobi.

Zbog toga je projekt „Mijaus family“ iznimno dragocjen, jer djeci pruža emocionalno utočište i razvoj kroz interakciju s igračkama i edukativni sadržaj, a roditeljima daje smjernice koje će im pomoći pri emotivnom povezivanju s djecom“, istaknula je doc. dr. sc. Dijana Mayer, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih u Službi za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Emocionalno opismenjavanje djece

Važan segment projekta „Mijaus family“ je i emocionalno opismenjavanje djece koje podrazumijeva učenje o emocijama, odnosno načinima kojima možemo prepoznati i razumjeti vlastite emocije i emocije drugih. Kako bi se ono provelo na najbolji mogući način, potrebna je dobra suradnja odgojitelja i roditelja. „Kvalitetna suradnja odgojitelja i roditelja od izuzetne je važnosti za adekvatan psiho-emocionalni razvoj djeteta jer se njome odgojni pristup ujednačava i prilagođava emocionalnom stupnju razvoja djeteta čime se postiže bolja spoznaja o njegovim individualnim potrebama. Drugim riječima, dobrom suradnjom roditelja i odgojitelja postići će se visoka razina emocionalnog opismenjavanja djece koje je iznimno važno za njihov kvalitetan razvoj u zrelu odraslu osobu.

Projekt 'Mijaus Family' svojim je sadržajem usmjeren upravo na emocionalno opismenjavanje i adekvatan emocionalan razvoj djece. Naime, edukativnim sadržajem objavljenim na službenoj stranici kontinuirano će se pružati praktični i stručni savjeti roditeljima, odnosno nadograđivati njihovo odgojno znanje. S druge strane, djeca će kroz zabavni interaktivni sadržaj na stranici te igrom s macama iz 'Mijaus obitelji' moći uputiti roditelje na svoje emocionalne potrebe, objasnila je Emina Pršić, odgojiteljica, spisateljica i osnivačica udruge „Moć spoznaje“.

„Mijaus Family“ mace educirat će najmlađe, a roditeljima pružiti korisne smjernice za njihove odgojne metode „Mijaus Family“ mace educirat će najmlađe, a roditeljima pružiti korisne smjernice za njihove odgojne metode Foto: PR

Edukativni program vjernosti

„Naš ovogodišnji program vjernosti 'Mijaus Family' usmjerili smo na važnu i aktualnu misiju očuvanja mentalnog zdravlja djece i upoznavanja s važnim životnim navikama. Stručnjakinje s kojima smo surađivali u njegovoj pripremi uputile su nas kako je sve više mentalnih rizika s kojima se djeca suočavaju te kako roditelji nisu dovoljno educirani da bi efikasno pratili trendove koji oblikuju njihovu djecu i spoznali probleme koji ih opterećuju. Kako bismo cjelovito pristupili navedenim problemima, projekt smo usmjerili prema stapanju segmenata odgoja i igre u edukativni program vjernosti. Naime, djeca će kroz interakciju sa sadržajem i igračkama spoznati vrijednost zdravih životnih navika i naučiti kako se nositi s problemima, a roditelji će dobiti vrijedne informacije prema kojima će kvalitetnije fokusirati svoj odgojni pristup. Veselim se što će djeca uživati u druženju s Hrdom, Hildom, Šimom, Macom Igralicom, Olijem i Micom Mazilicom, a roditelji puno toga naučiti od naše 'Mijaus Family', poručila je Miranda Mladin, direktorica marketinga u Studenac d.o.o.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju