Nije lako definirati hit, ali jedno je sigurno - on ne postoji bez simbioze glazbe i teksta. Upravo zato skladatelji često traže "svoje" tekstopisce, one osobe koje će njihovim notama podariti prave riječi ili čiji će stihovi postati inspiracija za nove melodije.

Tu je čarobnu i za mnoge autore rijetku simbiozu Rajko Dujmić uspio ostvariti mnogo puta, toliko da je teško pobrojati sve hitove proizašle iz njegove glazbene radionice.

Mnogi od njih imali ženska imena u naslovu tj. tekstu, a Rajko je priznao da to nije slučajnost.

Svako ime u mojim pjesmama ima svoju priču. I dan danas žive ti akteri. Tonka, na primjer. I Milena. Pa onda Zrinka, Bosiljka... Onda smo napravili Lorenu, to je sad često ime. Onda Željku pa Lidiju, kazao je svojevremeno.

Rajko Dujmić 15 nezaboravnih hitova Rajka Dujmića uz koje su odrastale generacije

Pripadnici generacija koji su odrastali uz Rajkove pjesme, sigurno znaju za priču o legendarnoj Mileni.

Rano jutro, pola šest, svakog jutra putuje moja Milena, početak je kultne pjesme sa šestog studijskog albuma grupe Novi Fosili "Poslije svega" iz 1983. godine.

Iza tog imena stoji stvarna Milena, medicinska sestra koju je Rajko upoznao krajem sedamdesetih na jednom koncertu u Herceg Novom. Njihov prvi susret bio je i zadnji, a Rajko joj je, fasciniran njome, obećao pjesmu. Zadatak pisanja teksta povjerio je svom prijatelju i vjernom suradniku, Zrinku Tutiću.

Nije sve odmah krenulo glatko jer je Zrinko Milenu zamislio malo drugačije. Zrinkova Milena mirisala je na varivo i živjela kod svekrve, što se Rajku nije svidjelo pa je u završnoj verziji Milena ipak zamirisala na jabuke i živjela kao podstanar.

Milena, generacijo moja
da smo se ranije sreli
Milena, generacijo moja
toliko toga nas dijeli

Posebne emocije izaziva "Tonka" s četvrtog albuma Novih fosila "Budi uvijek blizu" izdanog 1981. godine. Ovaj tekst napisao je legendarni Momčilo Popadić, a inspiraciju je pronašao u svojoj voljenoj supruzi, Tonki Čović Popadić.

Njegova Tonka nije mogla pravilno reči r, a Popadić je to ovjekovječio predivnom igrom riječi koje su oživjele uz Rajkovu melodiju.

Tonka budi ista
budi takva čudna
samo budi blizu i
još malo budna

Tonka reci cvrčak
Tonka reci more
brzo nešto reci
da ne bude gore

Pogledaj po zidu
igraju se sjene
Tonka dođi bliže
privij se uz mene

Uglazbio je Rajko i jednu Sanju. Tekst za pjesmu nastalu kao zezanciju na račun skladateljeve visine napisao je Mario Mihaljević.

Zbog tebe sam jednom stajao na kiši
Da malo narastem, da postanem viši
Godina smo istih, a ja sam ko dijete
Da ne nosiš barem te visoke pete

O moja Sanja, da si malo manja
Il' da ja sam veći, samo malo veći
O moja Sanja, da si malo manja
Da si malo niža, bila bi mi bliža

U suradnji s cijenjenim tekstopiscem Stevom Cvikićem Rajko je napravio "Zrinku", "Bosiljku", "Veroniku" i "Lorenu", a sve te i druge pjesme posvećene ženama poslušajte u nastavku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju