Osim što uljepšavaju naš dom, neke su sobne biljke vrlo dobre za naše zdravlje - pročišćavaju zrak, potiču dobar san, upijaju štetna zračenja i uklanjaju spore plijesni iz zraka.

Galerija Mirni ljiljan Mirni ljiljan Mirni ljiljan +6 Mirni ljiljan

Ako imate svekrvin jezik, bršljan ili aloe veru u svom dnevnom boravku, vjerojatno udišete nešto čišći zrak nego oni koji te biljke nemaju u svojem domu. Tom se popisu pridružila još jedna čudotvorna biljka, a titulu najboljeg prirodnog borca protiv plijesni dodijelila joj je čak i NASA.

Mirni ljiljan, jedarce ili spatifilum sobna je biljka poznata po svojim elegantnim bijelim cvjetovima i sposobnosti da se hrani štetnim zračenjem, pa je idealno smjestiti je uz TV ili računalo.

Tropska biljka predivnog i jednostavnog izgleda vrlo se lako može uklopiti u svaki interijer, stoga je jedna od najtraženijih kućnih biljaka na svijetu. Brojna kućanstva imaju je u svome domu, a i ne znaju na koje im sve načine pomaže.

Mirni ljiljan Mirni ljiljan (Foto: Getty Images)

U svom je istraživanju NASA zaključila da mirni ljiljan može apsorbirati benzen, formaldehid i trikloroetilen, ali i amonijak, koji je često prisutan u sredstvima za čišćenje, te ksilen i toluen, koji u izrazito maloj količini može izazvati mučninu i umor.

Mnogima od nas veoma je važno da sobna biljka ne zahtijeva puno brige. Na sreću prezaposlenih, ali i svih onih koji nemaju naviku brinuti se o biljci, ovaj prirodni čistač zraka ne zahtijeva gotovo nikakvu pažnju.

Pet biljaka koje isušuju i(li) ovlažuju zrak u prostoru Kalanhoa Pačempres Svekrvin jezik +7 Fikus

Ako odlučite svoj dom ukrasiti mirnim ljiljanom, u nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da on što duže ostane postojan i tako čisti zrak i bori se protiv plijesni u vašem domu. 

Mirni ljiljan Mirni ljiljan (Foto: Living4media)

  • Mirni ljiljan voli sjenovita mjesta pa ga nemojte staviti na direktan izvor svjetlosti.
  • Neka posuda bude barem dva metra udaljena od južnog ili zapadnog prozora. Ako listovi požute, znači da vaš mirni ljiljan dobiva previše svjetla.
  • Najbolje bi je bilo poprskati vodom jednom tjednom. Zimi je dovoljno jednom u 10 dana. Treba voditi računa o tome da je ne zalijevate previše ni premalo. Ako joj nedostaje tekućine, ona će vam to signalizirati pomoću listova. Također, treba paziti da ne dođe do truljenja korijena uslijed previše zalijevanja.
  • Mirni ljiljan odličan je izbor za kupaonicu.
  • Mirni ljiljan odličan je i za spavaću sobu jer pomaže da bolje spavamo.

  Mirni ljiljan Mirni ljiljan krase elegantni bijeli cvjetovi (Foto: Living4media)

Pet biljaka koje isušuju i(li) ovlažuju zrak u prostoru Kalanhoa Pačempres Svekrvin jezik +7 Fikus

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju