Babinje su razdoblje nakon poroda koje je i transformativno razdoblje u životu majke. Babinje sa sobom ne donose uvijek jednoroge i duge.

Možda se kao nova mama osjećate uplašeno, iscrpljeno, shrvano, izolirano, nesretno, tužno, nepovezano s bebom... Ništa od spomenutog nije neobično. Postporođajna depresija, tjeskoba, bijes, baby blues... Svi oni postoje i mogu biti zabrinjavajući. Zato je važno, između ostalog, posvetiti se mentalnom zdravlju i emocijama kako biste uz podršku što lakše preživjeli ovo razdoblje.

Osim brige za mentalno zdravlje, važna je i briga za fizičko zdravlje, za vaše tijelo.

Tijekom babinja bitno je odmoriti se i oporaviti, ali i početi polako pokretati tijelo, što može pomoći i vašem stanju uma.

Iako ne želite i ne smijete pretjerivati, rano kretanje važan je korak u fizičkom ozdravljenju i ublažavanju zdravstvenih rizika koji se javljaju zbog nedovoljnog kretanja.

Ono što je bitno je i da zaboravite na određene mitove koji postoje o ovom postporođajnom periodu. Njih nekoliko donosimo u nastavku.

Mit 1: Potpuno ste izliječeni i opravljeni šest tjedana nakon poroda i spremni ste za sve

Izlječenje i oporavak zapravo su dvije potpuno različite stvari. Tkivo i ožiljci mogu zacijeliti unutar šest tjedana, ali oporavak je druga stvar. On može trajati mjesecima, pa i godinama. Za neke problemi s kojima se susreću nakon što dobiju bebu traju cijeli život.

Tako da - ne morate se u potpunosti oporaviti šest tjedana nakon poroda i nastaviti sa životom i aktivnostima kao da se ništa nije dogodilo. U redu je i normalno da si date koliko god je vremena potrebno za opravak nakon poroda.

Mit 2: Nakon poroda morate se vratiti na težinu i broj traperica koje ste imali odnosno nosili prije poroda

I ovdje je zaključak vrlo jasan - ne morate. Poruke da bismo vrlo brzo nakon poroda trebale izgledati kao da nikad nismo rodile samo zanemarite. Uostalom, dobili ste dijete, zašto biste morali izgledati kao da niste?

Težina je u cijeloj priči manje bitna. Bitno je da budete zdravi, funkcionalni i sretni. Mršavljenje nekima ide lako, nekima ne. Neki gube na težini dok doje, neki ne. Neki imaju lak porod, neki ne. I to je sve u redu.

Vježbanje, odnosno aktivnost nakon poroda ne bi trebali biti usmjereni na mršavljenje i povratak na izgled prije trudnoće, nego na to da budete sretni, zadovoljni, u ravnoteži i da se što prije oporavite te da se osjećate zdravom i snažnom.

Mit 3: Curenje, bol tijekom seksa, prolaps i drugi problemi sa zdjelicom normalni su jer sam rodila

Ovo je još jedno potpuno pogrešno razmišljanje, kao i ono da ste htjeli biti roditelj i da su to sad posljedice s kojima morate živjeti.

Ovo su problemi koji postoje, koji ne nestaju sami od sebe i za koje nam je generacijama govoreno da moramo stisnuti zube i nositi se s njima.

No, istina je da imati dijete ne znači doživotno biti kažnjen disfunkcijom dna zdjelice. Za pomoć se obratite stručnjacima zbog bilo kojeg problema koji vas muči. Ne morate patiti samo zato što ste rodili.

Mit 4: Loš ste roditelj ako...

U nastavak ovog mita možete umetnuti puno toga. Loš ste roditelj ako ste prestali dojiti, ako ste se ranije vratili na posao, ako vam je kuća neuredna, ako dijete puno plače, ako se niste odrekli hobija...

Činjenica je da prozivanje majki zbog raznoraznih stvari nije izmišljotina, a mame zbog toga često osjećaju krivnju i smatraju da nisu dobre majke.

Ono što je bitno ponavljati je da niste loša mama ako odaberete adaptirano mlijeko, ako dopustite bebi da drijema u kolicima, ako ste se ranije vratili na posao... Svi radimo određene stvari najbolje što možemo, a bebe znaju da ih volimo.

Trudna do zuba "Sva tzv. IVF djeca su željena": Kako reći djetetu da je začeto putem potpomognute oplodnje?

Par objavljuje trudnoću Kada biste obitelji i prijateljima trebali reći da ste trudni?

Mit 5: Sebično je sebe staviti na prvo mjesto

Uvriježeno je mišljenje kako bi svaka majka trebala biti sto posto posvećena svojoj bebi i obitelji te da sebe ne bi trebala stavljati na prvo mjesto.

Međutim, neka to ne bude vaša misao vodilja. I kao mama smijete i morate se brinuti o sebi. I vi zaslužujete biti dobro jer ste bitni. Uostalom, ako vi niste dobro, kako će beba biti dobro? Dakle, vi i vaše zdravlje, psihičko i fizičko, jednaki ste prioritet kao i beba, i točka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju