Da je čokolada poslastica koja može popraviti raspoloženje već je dobro poznato, no jeste li znali da jedna kisela (i manje kalorična) namirnica to čini još bolje? Otkrilo je to američko istraživanje koje je ovu namirnicu proglasilo učinkovitom poput lijekova protiv anksioznosti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Marylandu došli su do otkrića da fermentirana, odnosno ukiseljena hrana poput krastavaca, kiselog kupusa, jogurta i korejskog jela kimchija može smanjiti osjećaj tjeskobe, a povećati osjećaj ugode i dobrog raspoloženja.

Krastavci popravljaju raspoloženje, ali i vraćaju energije nakon tjelovježbe te mogu smanjiti menstrualne grčeve

Evo i zašto: kad jedemo krastavce u probavni sustav unosimo dobru bakteriju poznatu kao probiotik koja potiče stvaranje hormona kortizola bitnog u boljem podnošenju stresa. Neki znanstvenici čak imaju teoriju da je fermentirana hrana bogata istim kemijskim spojem čije stvaranje potiču lijekovi protiv tjeskobe. Drugim riječima, tvrde da grickanje krastavca može imati isti učinak kao lijekovi protiv anksioznosti.

Osim što popravljaju raspoloženje krastavci imaju i druge koristi za zdravlje. Sjajna su hrana za vraćanje energije nakon tjelovježbe, mogu smanjiti menstrualne grčeve, a pomažu i kod mamurluka.

Možemo reći da je s ovim otkrićem čokolada, najpopularnija hrana za bolje raspoloženje, u kiselim krastavcima dobila konkurenciju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju