Osim modnih pista, veliki utjecaj na razvoj mode imaju i filmovi koji prenose trendove te ih pomoću budućih stilskih ikona i stvaraju. Haljine su zaštitni znak mnogih ženskih heriona, a mi vam donosimo 10 najznačajnijih kreacija u povijesti filma

Prvo mjesto na ljestvici najljepših filmskih haljina kultna je mala crna haljina koju je Audrey Hepburn nosila u kultnom ostvarenju 'Doručak kod Tiffanyja'.

Jednostavnu crnu kreaciju s potpisom Huberta de Givenchyja, filmski lik Holly Golightly upotpunio je dugim crnim rukavicama, bisernom ogrlicom te tijarom. Upravo je takva šik kombinacija već pedeset godina klasik koji sigurno nikada neće izići iz mode.

Nepogrešivu klasiku slijedi novija kreacija iz filma 'Okajanje' s Keirom Knightley. Smaragdno zelena haljina otvorenih leđa dizajnerice Jacqueline Durran savršeno je pristajala tanašnoj glumici. Kako je haljina izrazito delikatna, za potrebe snimanja sašiveno je nekoliko njezinih kopija.

Dugo je godina na prvom mjestu ljestvice najljepših filmskih haljina bila ona koju je Marilyn Monroe nosila u filmu 'Sedam godina vjernosti'. Nemilosrdno kopirana bijela kreacija dubokog dekoltea s faldama, označila je platinastu ljepoticu kao seks bombu i treće mjesto najnovije ljestvice najljepših kostima s filmskog platna.

Četvrtu poziciju zabljesnuo je bikini Ursule Andress u filmu o Jamesu Bondu 'Dr. No'. Iako je slični model nosila i Halle Berry koje desetljeće kasnije, bijeli bikini, bogato poprsje i duga plava kose ipak su najprepoznatljivija scena o poznatom tajnom agentu.

Na zlatnoj sredini ljestvice duga je limun žuta toaleta iz filma 'Kako se riješiti frajera u 10 dana'. Svilena haljina otvorenih leđa filmske kostimografkinje Karen Patch na tijelu Kate Hudson postala je uzor mnogim budućim maturalnim haljinama.

Audrey Hepburn, odnosno uloga Elize Doolitle u filmu 'My Fair Lady' na šestom je mjestu. Bijela čipkasta haljina ukrašena šlepom i crno-bijelim mašnicama početkom 60-ih godina prošlog stoljeća podsjetila je na raskošne i glamurozne dane mode.

Na sedmom mjestu najboljih filmskih kostima crne su tajice koje je Olivia Newton John nosila u filmu 'Briljantin'. Osim što su naglasile njezin sićušan struk i tanke noge spremne za ples.

Osma pozicija pripala je kreaciji opisanoj kao 'šik iz spilje' odnosno ultra minimalističkom kostimu sašivenom za Raquel Welch u filmu 'Milijun godina prije Krista'.

Metri tkanine također nisu bili presudne za dolazak na sljedeću poziciju na kojoj je upečatljivi svjetlucavi korzet ukrašavao je tijelo Nicole Kidman u filmu 'Moulin Rouge'.

>>VIDEO: Haljine Audrey Hepburn prodane za 300.000 eura

>> FOTO: Toalete od kojih nam se zavrtjelo u glavi

Top ljestvicu naj 10 filmskih kostima zaključuje vjenčanica Vivienne Westwood odabrana za jedno najisčekivanijih filmskih vjenčanja, ono između Face i Carrie Bradshaw u 'Seks i gradu'.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju