Bubuljicama i aknama, zbog hormonalnih promjena, najviše su skloni tinejdžeri, no nekad se ovi neprijatelji lijepoga i zdravoga tena pojave tek u dvadesetim godinama, a mogu nas iznenaditi u svakoj životnoj dobi. Kod odraslih osoba prištići se pretežno pojavljuju na donjem dijelu lica, odnosno u području vilice, ali mogu niknuti i na leđima, pa čak i na stražnjici. Doznajte koja su to četiri 'podmukla' uzročnika bubuljica kod odraslih

1. Nečiste jastučnice
Ne perete li dovoljno često jastučnice, odnosno ne stavljate čiste, i ako nisu od kvalitetnog materijala nečistoća će se nakupiti i učiniti štetu vašem tenu. Ako još uz to ne očistite dobro lice prije spavanja, pore će se začepiti i velike su šanse da ćete se ujutro probuditi s bubuljicom na licu.

Baš poput jastučnica, i zaslone mobitela, koji su nam često prislonjeni uz lice, treba redovito čistiti

2. Preuska odjeća za tjelovježbu
Za prištiće na tijelu, primjerice na leđima i stražnjici, vrlo često kriva je preuska odjeća u kojoj vježbamo. Umjetni materijali poput elastina od kojih je izrađena nisu prozračni, a kako je uska dolazi do trenja. Stoga za tjelovježbu izaberite komotniju odjeću.

>> Znate li što istiskanje prištića radi vašoj koži?

3. Prljavi zasloni mobitela
Baš poput jastučnica, i zaslone mobitela, koji su nam često prislonjeni uz lice, treba redovito čistiti. Prljavština se na licu nakuplja već i od same šminke te zagađenog zraka, a ona se onda prenosi i na zaslon mobitela. Tako nakon nekog vremena bubuljice odjednom mogu buknuti.

>> Kako pravilno istisnuti bubuljicu?

4. Mliječni proizvodi
Mnoge namirnice okrivljuju se za nastanak prištića i akna, no jedina vrsta hrane za koju se provjereno zna da ih uzrokuje su mliječni proizvodi.

Stoga ih konzumirajte što manje, a prehranu obogatite namirnicama bogatim antioksidansima, kao što su maslinovo ulje, bademi i orasi te što više prakticirajte mediteranski način prehrane koji podrazumijeva manje crvenog mesa, a više ribe, voća i povrća.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju