Osim što jelima daju onu sasvim posebnu notu i specifičan miris, začini imaju blagotvorni utjecaj na organizam. Povoljno djeluju na imunitet te potiču cirkulaciju tijela, a neki od njih pomažu prilikom topljenja kilograma

U svakodnevnoj prehrani sve češće koristimo mirisne začine kojima oplemenjujemo i najjednostavnija jela. Bez obzira je li riječ o slanom obroku ili ukusnom desertu, ove nam biljke pomažu u održavanju zdravog i vitalnog tijela.

Povoljan utjecaj na cirkulaciju, imunitet, jetru te probavne organe bilježe mnoge od njih koje spravljanje hrane čine zamamno mirisnim procesom. No, neki od začina nam također pomažu i pri topljenju kilograma.

>> Zapaprite svoj ljubavni život

1. Cimet
Jedna čajna žličica cimeta dnevno snižava razinu šećera u krvi i potiče lakšu probavu ugljikohidrata. Također snižava LDL (loš kolesterol) od sedam do 27 posto i kolesterol u cijelosti između 12 i 26 posto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa.

Ali niti s ovim mnogima omiljenim začinom toplog mirisa ne treba pretjerivati. Sastojak u njemu sadržan, spoj kumarin u prevelikim količinama može uzrokovati oštećenje jetre.

>> Ne odričite se hrane, mršaviti je tako jednostavno


2. Cayenne paprika
Ova vrsta papričice u sebi sadrži komponentu capasaicin koja joj daje pikantnu aromu te je čini prvim prirodnim sastojkom koji može potaknuti živčani sustav da podigne tjelesnu temperaturu. Ukoliko niste ljubitelj začinjenog okusa, ovaj korisni sastojak možete konzumirati i u obliku tableta.

3. Crni papar

Đumbir je začin koji potiče probavu i preradu hrane u želucu te djeluje kao jak antiseptik koju uravnotežuje crijevnu floru

Uz sol papar je najčešći začin u smočnicama i najmanje ambicioznih 'kuhara'. Ove samljevene crne kuglice poboljšavaju probavu i potiču apsorpciju hranjivih tvari. Njihov glavni sastojak piperin zaslužan za papreni okus ovog začina, ubrzava metabolizam.

Ako želite tu korisnu osobinu papra iskoristiti u najvećoj mjeri, najbolje je upotrijebiti svježe mljevenog.

4. Sjemenke gorušice
Kao i svi ostali začini na ovoj listi, sjemenke od kojih se proizvodi senf ubrzavaju sagorijevanje hrane. Samo nekoliko sati nakon konzumacije obroka metabolizam se ubrzava za 20 do 25 posto što znači da u obroku od 750 kalorija sagorijeva njih 45.

5. Đumbir
Osim naglašenih dijuretičkih osobina, ovaj neugledni gomoljasti korijen je prozvan tonikom za cijeli probavni sustav. Pojačava probavu i preradu hrane u želucu te djeluje kao jak antiseptik koju uravnotežuje crijevnu floru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju