Jedan od najvećih problema s kojima se bori većina vlasnica dugačkih pramenova su ispucali vrhovi. U njihovom saniranju, osim brojnih preparata, najbrže djeluje šišanje. No kako bi produljili rok skraćivanja centimetara važno je prepoznati greške koje uzrokuju listanje vrhova, donosimo 5 najčešćih s kojima svakodnevno oštećujemo vlas

1. Prečesto pranje kose
Prema pranju kose nikako se ne bi trebali odnositi jednako kao prema koži koja za održavanje higijene zahtjeva svakodnevnu higijenu tuširanja. Naime vlasi se ukoliko su dnevno tretirane šamponima ne stignu obnavljati, stoga je preporuka pranje kose tri puta tjedno. U tom periodu vlasi odrađuju prirodan proces lučenja vlastitih ulja koja ih hrane i štite od vanjskih loših utjecaja, te stvaraju prirodnu ovojnicu koja sprječava pucanje.

>>3 dnevne rutine koje uništavaju obojanu kosu

2. Krivi izbor četke za kosu
Zamršeni čvorovi kose koji se stvaraju usred raščešljavanja najčešće uzrokuje krivi način češljanja i loš izbor četke za kosu. Naime plastične četke stvaraju elektricitet koji dodatno mrsi vlasi, za raščešljavanje su idealne poluokrugke četke s gumenim zupcima, dok ista ali s proredom u zupcima služi za slobodnu cirkulaciju zraka tijekom sušenja. Za svakodnevno češljanje kose idealne su četke s prirodnom dlakom jer one potiču vlas na lučenje prirodnih ulja.

Vlasi kose se, ukoliko su dnevno tretirane šamponima i izložene sušenju, ne stignu obnavljati niti lučiti prirodna ulja koja ih inače štite od pucanja

3. Pogrešno nanošenje šampona
Greška koju gotovo svi radimo u nastojanju da kosu što detaljnije operemo je podizanje pramenova prema korijenu i utrljavanje šampona. Naime na ovaj način vlasi se lome i mrse, i uzrokuju oštećenje vrhova prilikom sušenja. Pravilan način pranja zahtjeva nanošenje šampona na korijen i duž vlasi te utrljavanje u samom vrhu glave, pri čemu je važno da pramenovi slobodno padaju kako bi šampon skliznuo niz njih.

4. Kovrčanje kose od vrhova prema korijenu
Greška koja najbrže oštećuje vrhove događa se prilikom korištenja uvijača za kosu. Pomagalo s kojim u par poteza možemo napraviti trendi frizuru vrlo je agresivno za vlas posebice ukoliko se pogrešno koristi. Naime prilikom uvijanja pramena važno je krenuti od korijena vlasi ne od vrhova, jer uvijač u početku drži visoku temperaturu koja se daljnjim motanjem pramena spušta i na tankim vrhovima postaje optimalna.

5. Neredovito šišanje kose
Uporno korištenje preparata za prikrivanje ispucalih vrhova i odgađanje skraćivanja kose dodatno oštećuje vrhove koji se ubrzano listaju. Šišanje vrhova kose za oko jedan centimetar najbolje je rješenje, frizeri preporučuju šišanje samo vrhova svakih 8-10 tjedana jer kosa raste oko 1-1,5 centimetar na mjesec. Redovitim šišanjem vrhova imat ćete puniju i, što je ipak najbitnije, zdraviju kosu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju