Detalj koji narušava lijepe i njegovane ruke najčešće su zanoktice, rastrgana i ispucala kožica oko noktiju najosjetljivije je područje sklono infekcijama i upalnim procesima. Kako bi noktima priuštili neometano isticanj kožicu je potrebno posebno hraniti i njegovati, u čemu pomaže pet savjeta

1. Škarice za nokte držite dalje od kožice, naime ukoliko niste profesionalac lako možete stvoriti ranice i potaknuti infekciju oko nokta. Naime škaricama se preporuča odrezati samo rastrgani dio kožice koji je očigledno višak. Nakon što kožicu odstranite operite ruke u toploj vodi i umasirajte toplim bademovim uljem, te ostavite da ga koža upije.

2. Jedan od najvažnijih dijelova higijene je redovito pranje ruku, pri čemu je pretjerivanje  štetno. Naime izlaganje ruku sapunu više od deset puta dnevno često uzrokuje crvenilo, svrbež i perutanje. Kako bi izbjegli takve iritacije na koži izbjegavajte vruću vodu koja crpi svu vlagu iz kože. Koristite blage sapune i poslije svakog pranja dobro posušite kožicu posebice oko noktiju koja je često sklona nastanku gljivica ukoliko je predugo izložena vlazi.

3. Zanoktice se najlakše pojavljuju kad je koža oko noktiju isušena pri čemu se prirodni masni zaštitni sloj gubi, a ujedno i elastičnost. Stoga nastojte kožu nahraniti i to ne samo ujutro i navečer nego barem dva puta tijekom dana koristeći hidratantne kreme. Posebno učinkovit je vitamin E, direktno nanesen na kožicu i umasiran.

4. Potiskivač je jedan od neophodnih alata u rješavanju tvrde kožice oko nokta, koristite ga najmanje dva puta tjedno. Za uspješno poguravanje kožice potrebno ju je prethodno nahraniti s malo ulja kako bi omekšala.

5. Ukoliko imate vremena viška i pobornik ste pripravaka iz kućne radinosti lako možete pripremiti smjesu koja će omekšati kožu oko noktiju i spriječiti nastajanje zanoktica.

Potrebni sastojci:
- 1 žlica gline
- 1 žlica maslinovog ili bademovog ulja 
- 3 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema:

 U staklenu ili keramičku posudu stavite glinu i maslinovo ulje, snažnim pokretima sve dobro izmiješajte i kada dobijete homogenu smjesu dodajte eterično ulje lavande. Smjesu nježno u tankom sloju umasirajte u kožicu oko nokta i ostavite da stoji oko 5 min, isperite u mlakoj vodi. Pripravak možete čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju