Boje su sveprisutne u našem životu i često ih biramo nasumično bez previše razmišljanja o njihovoj simbolici. Stručnjaci pak tvrde kako boje određuju naše osjećaje, čine ih veselim ili turobnim, pokreću naša čula i bude kreativnost. One su dio neverbalne komunikacije i pomoću njih vrlo lako možemo iščitati karakter osoba koje nas okružuju

Psihologinja i stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju, Ljiljana Buhač ističe kako je značenje boja važno za ljepšu svakodnevnice  i tvrdi kako su one poput testa istine, ako mi lažemo one nikada ne.

'Vrlo je važno poznavati boje i njihovo značenje, one su sveprisutne u našim života i definitivno su jedni od pokretača energije, ali isto tako mogu u trenu utjecati na naše raspoloženje' ističe psihologinja Buhač.

>>Koje vam boje najbolje pristaju?

Modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović u dosadašnjem radu s brojnim damama ističe kako su u ženskoj garderobi omiljene nježne pastelne boje ili pak intenzivne poput crvene. Senf boja jedina je na koju žene reagiraju s rezervom.

Stručnjakinja Ljiljana Buhač otkrila je što boje točno predstavljaju i otkrivaju o nama, te na koji ih način koristiti u svakodnevnom životu:

Zelena boja simbolizira rast, harmoniju, svježinu i plodnost. Ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću, pa se obično povezuje s novcem. Poznata je i kao boja koja na ljude djeluje smirujuće, a vrlo osjećajne osobe posežu za zelenom bojom.

Dobronamjerne osobe vole žutu, dominantne crvenu, dok odlučne prednost daju dvim nijansama sive boje



Žuta boja
je boja sunca, stručnjaci ističu da njome pokazujemo ili privlačimo sreću, intelekt i energiju. Ona je boja optimizma i smanjuje nervozu, a nose je dobronamjerne osobe.

Svijetlo žuta odlično se slaže sa svijetlo sivom, u zimskoj garderobi nije prisutna ali se može nadomjestiti modnim dodacima, nakitom, kapicom, šalom ili maramom.

Narančasta boja asocira na nešto vrlo vruće u oku promatrača, a zanimljivo je da je simbol neznanja. Osim toga ona je boja koja podiže optimizam, a nose je veseljaci i ljudi koji se obično vole istaknuti

S obzirom da je vrlo upečatljiva modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović za dnevnu varijantu predlaže nježniju varijantu narančasta boje koja naginje boji breskve. S njom je teško pogriješiti jer pastelne boje su uvijek u trendu. Ona je i boja sportaša.

Crvena boja je boja ljubavi, vatre, potiče agresivnost i naglost i u prostoru bi je trebalo izbjegavati ili svesti na minimum. Nose ju osobe koja jako vole dominirati i biti vođe.

Narančasta boja simbol je neznanja, a omiljena je u ormaru i kućnom okruženju veseljaka

Lako se kombinira uz crnu koja je dovodi u ravnotežu i smiruje njezino vatreno isijavanje.

Plava boja smatra se korisnom za um i tijelo, usporava ljudski metabolizam i stvara smirujući učinak. Simbolizira povjerenje, odanost i mudrost. Nose je odlučne osobe, proaktivne, spremne na rizik i preuzimanje odgovornosti za svoj život.

Plava i bijela su dobitna ljetna kombinacija, dok zimi odlično pristaje u kombinaciji s crnom.

Siva boja je poslovna boja odlučnosti. Kada želite poslati poruku da ste samouvjereni, da imate visoko samopouzdanje i znate što hoćete, tj. da ste osoba sa stavom najbolje je odabrati sivu boju.

Siva boja odlično funkcionira uz crnu, indigo plavu, a ove zime trendovi nalažu kombiniranje više nijasi sive odjednom.

Ljubičasta boja je kroz povijest simbolizirala bogatstvo, nosili su je plemići i kneginje. Danas se njezino značenje povezuje uz kretaivnost, obično je vole i nose vrlo maštovite osobe i sanjare.

Radiant Orchid nijansa je koju je Pantone, kompanija koja se smatra najvećim autoritetom za boje odredila za boju koja će obilježiti 2014. godinu. Nećete pogriješiti ukoliko već sada za zimsku sezonu odaberete hlače, bluzu ili kaputić u nijansama ljubičaste.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju