Ljeto nam kuca na vrata zbog čega koža nogu dolazi na visoko mjesto prioriteta njege tijela. Ako ste je zanemarili tijekom zimskih mjeseci, u narednom periodu je važno priuštiti joj odgovarajuću brigu posebice kada je riječ o uklanjanju dlačica. Naime nisu sve metode depilacije jednako uspješne, kako bi odabrali najbolju za svoj tip kože i vrstu dlačica donosimo 5 najpopularnijih te njihove prednosti i mane

Prije negoli kožu izložite depilacijskim metodama važno ju je pripremiti i to najbolje redovitim pilingom te kremama za omekšavanje kože. Odumrle stanice s površine kože najbolje će ukloniti piling s mikročesticama koji se preporuča napraviti nakon svakodnevnog tuširanja tijekom sedam dana prije prve depilacije. Na ovaj način spriječit ćete urastanja dlačica i iritacije na koži poput crvenila i prištića.

1. Britvica i krema za depilaciju
Najbrže metode uklanjanja dlačica su britvica i pjena za brijanje te krema za depilaciju, u oba slučaja dlačice se uklanjaju površinski i jednako brzo izrastaju. Njihove prednosti definitivno su praktičnost, brzina trajanja procesa i kao takve idealne su za hitne slučajeve.

No kada je riječ o manama britvica može djelovati agresivno na kožu, uklanja hidrolipidni sloj s površine zbog čega nastaju crveni prištići, a dlačice s vremenom postaju čvršće. Depilacijske kreme donekle usporavaju rast dlačice, a najveća mana su kemijski sastojci čiju agresivnost ne podnosi osjetljiva koža pa često dolazi do alergijskih reakcija.

2. Vosak
Čupanje dlačica s korijenom jamči glatku kožu gotovo mjesec dana, a kontinuirano korištenje voska slabi korijen i prorjeđuje količinu dlačica. Rezultati depilacije voskom dugotrajniji su tijekom menstrualnog ciklusa kada je aktivnost dlačice usporenija, u danima prije ciklusa valja izbjegavati depilaciju jer je čupanje bolnije.

Minusi depilacije voskom je oštećenje površinskog sloja kože, stoga izbjegavajte uklanjanje dlačica prije izlaganja suncu, a nakon depilacije nanesite nanijeti hranjivu kremu koja će ubrzati obnavljanje oštećenog sloja. Ukoliko imate problema s površinskim kapilarima izbjegavajte vrući vosak, koristite samo hladni.

Uklanjanje dlačica šećernom pastom jedna je od najstarijih metoda depilacije, za razliku od voska riječ je o sto posto prirodnoj smjesi bez aditiva i ljepila te je kao takva idealna za osjetljivu kožu

3. Trake za depilaciju
Praktično rješenje za uklanjanje dlačica u kućnoj radinosti definitivno su trake za depilaciju, prednosti su praktičnost i čupanje dlačica iz korijena nakon čega je usporen njihov rast. Za dobar rezultat najvažnije je trake povlačiti naglim trzajima u smjeru suprotnom od rasta dlačica.

Mana ovog postupka je neravnomjerno čupkanje dlačica i često pucanje ukoliko niste spretni s korištenjem, pa je rezultat neuredan izgled kože.

4. Epilator

Električni aparati za depilaciju jednostavna su i praktična metoda za uklanjanje dlačica kod kuće, garantirano uklanjaju korijen dlačice i omogućuju najmanje tri tjedna vremena do njihova ponovnog izbijanja.
Najveća mana je agresivnost niza žileta koji se rotiraju i udaraju po koži oštećujući površinski sloj nakon čega dolazi do urastanja dlačica i upalnih procesa.

Naime, urasle dlačice rastu na samoj površini kože i imaju nepravilan smjer rasta te, ako se čupaju s pogrešne strane, može doći do iritacije kože i pojave crvenih prištića i osipa. Dan prije upotrebe epilatora preporuča se napraviti piling, a nakon depilacije na kožu obavezno nanijeti kremu s umirujućim djelovanjem.

5. Egipatska depilacija
Uklanjanje dlačica šećernom pastom jedna je od najstarijih metoda depilacije, a za razliku od voska riječ je o sto posto prirodnoj smjesi bez aditiva i ljepila te je kao takva idealna za osjetljivu kožu. Pojave crvenila, upalnih procesa su rijetke s obzirom da pasta djeluje antibakterijski i protuupalno zahvaljujući prirodnom konzervansu šećeru. Sam postupak se izvodi čupanjem u smjeru rasta dlačica pa ne dolazi do lomljenja ni urastanja, a velika je prednost što učinkovito izvlači i samo dva milimetra velike dlačice.

Vrijeme trajanja depilacije šećernom pastom je gotovo duplo duže od onog s voskom, u kućnoj radinosti ukoliko niste spretni se ni ne preporuča raditi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju