Naslovnica lipanjskog Voguea na kojoj su se pojavila tri punija modela izazvala je raspravu o tome hoće li se bucke vratiti na pistu i im ali tamo za njih uopće mjesta ili je svijet mode rezerviran za djevojke sa savršenim proporcijama

Rubensova Venera je obla, putena žena, s bokovima, trbuščićem i jedrim grudima, Botticellijeva je nešto vitkija, a Meštrovićevi modeli stamene su žene čije obline odaju počast majčinstvu.

>> Potvrđeno: Debeljuce su ipak privlačnije od mršavica

Diljem svijeta ženska putenost i obline obilježile su umjetnička djela, sve dok plavokosa ispeglana mršavica Barbie nije uvela neke nove kriterije idealnih ženskih proporcija.

>> Tara Lynn: Ohrabrenje za sve lijepe bucke

Poruke poput 'Što mršavije to bolje' i 'Žena nikad nije dovoljno mršava' postale su krilatice kojih se drže sve tanji modeli, a kreatori ne žele da im odjeću nose 'debele' manekenke u veličinama XS. Istovremeno, Talijani, štovatelji tradicijske ljepote i važan dio svjetske modne scene, napravili su iskorak.

>> Zanosne bucke osvojile i Talijane

Sve iznad domaćih standarda

Na naslovnici talijanskog Voguea za lipanj osvanula je fotografija triju prekrasnih mladih žena koje su sve samo ne mršavice i od kojih nijedna ne bi stala u prosječni konfekcijski broj Hrvatica – 40. Raskoš bokova, bedara, grudi i struka koje su manekenke pokazale za neke će dizajnere biti užasavajuća.

'Modeli s naslovnice Voguea žene su koje nalikuju krajnjim konzumentima modne odjeće. Ovo je samo eksces, modeli će ostati vitki', kaže agentica Tihana Harapin Zalepugin.

No, tako ne misli ugledni hrvatski modni dizajner Robert Sever.

'Na revijama nastupaju manekenke u dobi od 16 do 20 godina koje su naglo izrasle. One nose modele kojima se kuća želi predstaviti te poslati poruku o svojoj kolekciji. No, krajnji konzumenti su stvarne žene pa se većina odjeće dizajnira u realnim veličinama', objašnjava Sever.

'Ako i nema veličine koju klijentica traži, spremni smo to izraditi, a cijena je uvijek ista, kaže Sever te dodaje kako osobno obožava Rubensov tip žene i barok u kojem su one bile naglašene. Modna agentica Tihana Harapin Zalepugin vrlo je rezolutna kada je riječ o modelima s oblinama.

Nema mjesta za buce

'Zna se što je model i kakva ona treba biti, podjednako tako kao što se zna kako glazbenik treba zvučati, balerina ili sportašica izgledati. Ekstrema ima svuda, pa i ova u Vogueu je takva. Njime su namjeravali šokirati, privući pažnju, no sigurno je da se obline i buce neće vratiti u modu i postati trend. Bucmastim modelima nema mjesta u modi i na pistama', kaže agentica.

Modeli Tara Lynn, Candice Huffine i Robyn Lawley na naslovnici Voguea, točnije editorialu posvećenom buckama slave žensku realnu ljepotu. No, te su tri manekenke toliko tražene u svijetu mode, ne samo zbog svojih oblina na kojima ponosno nose modele kuća koje dizajniraju odjeću isključivo za puniji stas nego i zbog savršenih lica.

Tara Lynn zaštitno je lice H&M-a za kolekciju namijenjenu ženama koje tragaju za brojem 44 i više nazvanu 'Big is beautiful'. Na žalost, kolekcija se još uvijek ne može kupiti u hrvatskim trgovinama, no u susjednim je zemljama vrlo popularna jer je riječ o modelima koji su komotniji, a nisu klasični pa ih rado kupuju i nose i mlađe žene.

Editorial posvećen ženama s oblinama iskorak je France Sozzani, urednice talijanskog izdanja Voguea, no ne i prva takva inicijativa s obzirom na to da se već dulje vrijeme zalaže za prava žene punije građe. Sozzani je pokrenula i kampanju protiv internetskih stranica koje potiču na anoreksiju.

Lijepe i stvarne

'Modu svi vezuju uz anoreksiju. Želim to promijeniti, a ovo je iskorak u tom smjeru', poručila je urednica.iv internetskih stranica koje potiču na anoreksiju.

Taru Lynn obožavaju dizajneri odjeće za punije žene. Osim visine, ima prekrasno lice i savršen ten. Fotografi koji rade s njom kažu kako je model kakav samo poželjeti mogu, a njezino su tijelo nazvali odom oblina. Candice Huffine ima tijelo Rubensove Venere, kažu modni kritičari, a njezini su rokovnici popunjeni terminima za snimanja i godinu dana unaprijed.(Agencija VLM)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju