Nedavno objavljena knjiga posvećena povijesnom razvoju modne kuće Hugo Boss javnosti je otkrila povezanost njezinog osnivača Huga Ferdinada Bossa s nacionalsocialističkom strankom Adolfa Hitlera. Odgovor kuće na ovaj šokantan podatak bila je promptna isprika na njihovoj web stranici u kojoj se ispričavaju svima onima koji su u to vrijeme prisilno radili u tvornicama za nacističku vojsku

Adolf Hitler je za dizajnera nacističkih uniforma odabrao Huga Ferdinanda Bossa, osnivača modnog carstva čiji je profit zahvaljujući prodaji odjeće, parfema i modnih dodataka u 2010. godini iznosio 186 milijuna dolara.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata njemački dizajner je tvrdio kako je podržavao Hitlera kako bio spasio tvrtku od bankrota, ali novi podaci tvrde kako su njegove veze s ratnim zločincem puno 'intimnije' i jače nego što se do sada naslućivalo što potvrđuje i njihova zajednička fotografija pronađena u Bossovom stanu.

Osim što je tvornica u Metzingenu u pokrajini Baden-Wurttemberg izrađivala uniforme za članove Hitlerove stranke, odijevala je i pripadnike hitlerove mladeži te kasnije i Wermacht, službenu njemačku vojsku Trećeg Reicha.

U njoj je radilo 150 prisilnih radnika dovedenih iz Poljske, tadašnjeg SSSR-a, Čehoslovačke te četrdesetak ratnih zarobljenika iz Francuske.

>> Modna biblija zbog 'robovskih' naušnica optužena za rasizam

>> Elle izblijedio kožu indijskoj ljepotici

Nakon objavljivanja kompromitirajućih informacija slabo poznatih javnosti, modna kuća na svojoj je stranici uputila ispriku i žaljenje zbog mračnog dijela tvrtkine povijesti.

'Izražavamo duboku ispriku svima onima koji su bili iskorištavani u tvornici koju je vodio Hugo Ferdinad Boss u vrijeme vladavine Nacionalsocialističke stranke' stoji u objavljenom priopćenju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju