Zbog sve veće potražnje s jedne strane te prirodnih katastrofa s druge, neminovno je porasla cijena pamuka. Upravo su zato mnogi komercijalni modni brendovi najavili poskupljenje odjeće od pamuka

Pamuk je još uvijek jedan od najomiljenijih materijala bez kojeg je nezamisliva najdraža ljetna majica ili najugodnija potkošulja.

Premda taj podatan i ugodan materijal prihvaćamo zdravo za gotovo, s novim razvojem situacije na tržištu tkanina on bi mogao postati luksuzna roba.

Uz njegovu veliku potražnju, najveći uzročnik visokih cijena pamuka su poplave koje su pogodile Pakistan i Kinu. Tako je uništeno 4,25 milijuna jutara zemlje zasađenog pamuka, odnosno 25 posto ukupnog svjetskog prinosa.

To je uzrokovalo rast cijene pamuka s 0,1 dolara na 0, 83 za pola kilograma pamuka, odnosno povećanje cijene za 700 posto čime je dostigla najvišu vrijednost u posljednjih 15 godina.

Neki od vodećih modnih marki komercijalne odjeće poput 'Levi's', švedskog modnog lanca 'H&M' i marke grudnjaka 'Wonderbra' najavile su moguće poskupljenje potaknutom alarmantnom situacijom na tržištu tkanina.

>> VIDEO: Luksuzni Lanvin po prihvatljivim H&M cijenama

>> VIDEO: Sanjate li u udobnom ili zavodljivom?

Drugi mehanizam održavanja financijski masovno prihvatljive odjeće je veće uporaba umjetnih materijala.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju