Kolekcija 'Red Label' Vivienne Westwood za proljeće/ljeto 2013. podsjetila nas je na 50-te godine prošlog stoljeća začinjene upečatljivim bojama i omekšane podatnim tkaninama. Sama dizajnerica svojim performansom nije se vodila nostalgijom, već svojim proaktivnim stavom posvećenim spašavanju planete Zemlje

Osim mode, odjeća Vivienne Westwood obećava i određeni stav koji je po prvi puta 'zavrištao' još u 70-im godinama kada je s bivšim suprugom Malcomom McLarenom pokrenula punkerski svjetonazor.

>> Vivienne Westwood: 'Ne kupujte, reciklirajte odjeću!'

Majice s porukama, hlače sa sigurnosnim pribadačama i zakovicama tada su obilježavali njezin modni potpis koji se s desetljećima oplemenjivao uzorkom škotskog tartana i modela čiji su krojevi u obliku 'konstrukcija' gradili ženske atribute.No, osim mode koja priziva britansku tradiciju 71 godinu stara 'baka punka' često je isticala ekološku osviještenost potičući žene da recikliraju svoju odjeću te da se suzdrže od bespotrebne kupnje.

>>Vivienne Westwood: Catherine je bezlična i loše se šminka

Njezina muška kolekcija u Milanu 2009. godine opisana je kao 'šik za beskućnike' koji je promovirao višefunkcionalnu odjeću, ali i narančaste kombinezone poput onih koje su nosili zatvorenici Guantanama.

Na tjednu mode za proljeće/ljeto 2013. u Londonu Westwood je prikazala kolekciju linije 'Red Label', koja je ovoga puta bila znatno bliže njezinoj tradicionalnoj strani u kojoj vladaju konzervativni krojevi i modeli nego buntovničkoj koja ipak nije niti ovom prilikom nije bila zanemarena.

Nju je promovirala sama dizajnerica pojavivši se u kratkim hlačicama te s majicom 'Climate Revolution'. Umjesto decentnog make-upa na licu je crnim tušem obrubila oko te iscrtala brkove, dok je modni dodatak bila svjetlucava crna kaciga.

Uvijek teatralna, Dame Westwood još uvijek modu shvaća kao igru koju igra prema svojim luckastim, otkačenim i naelektriziranim pravilima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju