Najnoviji broj talijanskog izdanja 'Voguea' podigao je buru, prašinu i oluju odjednom. Provokativne i uznemirujuće fotografije koje evociraju ekološku tragediju u Meksičkom zaljevu neki su ocijenili osviještenom porukom, a drugi marketinškom smicalicom

Svako malo neki nas editorial, kolekcija ili izjava dizajnera podsjeti da moda nije samo svijet šarenih i luksuznih krpica.

Posljednja epizoda koja nas na to upućuje je najnoviji broj talijanskog 'Voguea' koji je 24 stranice posvetio modnom editorialu nazvanom 'Water and Oil'. Tema mračnih i uznemirujućih fotografija je golema ekološka i sociološka tragedija koja se dogodila u Meksičkom zaljevu.

Manekenka Kristen McMenamy usnimljena je u ulozi životinje zarobljene u mulju i blatu koja iskašljavajući morsku vodu pokušava doći do zraka i održati se na životu. Prekrivena katranom, poput tuljana nasukanog na stijenu evocira na jednu od najvećih ekoloških katastrofa ikada.

Dok jedni pozdravljaju izražavanje stava modnog svijeta metodom šokiranja čitatelja, drugi to smatraju izrazito licemjernim ocjenjujući takve fotografije 'glamuriziranjem' prirodnih katastrofa.

Prevoženje odjeće vrijedne stotine tisuća dolara s jednog kraja svijeta na drugi da bi potom bila uništena u jednom danu, neki ne smatraju iskazom iskrene ekološke osviještenosti.

Fotograf spornih snimaka je Steven Meisel koji je za talijansku modnu bibliju već napravio nekoliko kontroverznih kampanja.

Jedna od njih osvrnula se na ograničenja slobode u ratu protiv terorizma te celebrity odvikavanja od opijata u okruženju umobolnice. Godine 2008. manekenke je obojao tako da izgledaju kao Afroamerikanke nastojeći time istaknuti rasizam u modnoj industriji.

>> Francuski 'Vogue' optužen za rasizam

>> 'Vogue' ne želi Britney Spears

Od svih izdanja 'Voguea', upravo ovo talijansko najmanje je komercijalno i time nerijetko šokantno i većini malograđanskih konzumenata mode naviknutima na estetiku lijepoga i blještavog, apsolutno neprihvatljivo.

No, bez obzira je li namjera ovako mračnih fotografija bilo osvještavanje ljudi da suvremeni način života niže jednu ekološku katastrofu za drugom, ili postizanje što većeg broja članaka o novom broju glossy tiskovine, činjenica je da se istovremno povećao i broj članaka o ovoj tragediji koja sve brže postaje dio povijesti.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju