Prugasti uzorak mnogima je najdraži print, jer se lako može nositi u sportskoj varijanti i u šik izdanju kada se želimo odmaknuti od vječne crne ili pak romantičnih cvjetnih uzoraka. Kako što bolje i efektnije nositi prugice otkrila nam je poznata dizajnerica i vlasnica modnog brenda Xenia Design, Ksenija Vrbanić

Koji biste savjet izdvojili kao glavno pravilo prilikom nošenja prugastog uzorka?
U posljednjih nekoliko godina više nema pravila kako nositi prugice, već je trend kombinirati ih na neuobičajen način. Spojiti nespojivo je imperativ.

Kako sam stalno na inozemnoj modnoj sceni, postala sam opsjednuta stvaranjem nekih novih načina spajanja pruga, jer mi to osigurava prednost pred drugima. Prvi izbaciti neku novinu, daje ti prednost za od mjesec dana pred drugima, pa onda opet ispočetka.

U posljednjih nekoliko godina više nema pravila kako nositi prugice, već je trend kombinirati ih na neuobičajen način. Spojiti nespojivo je imperativ.

2. S obzirom da pruge imaju 'sposobnost' stvaranja iluzije proširivanja i sužavanja, koja je glavna zamka u koju možemo upasti prilikom biranja takvog uzorka?
I tu je došlo do promjena percepcije silueta. Staro pravilo je da bi osobe većih oblina trebale izbjegavati vodoravne pruge, ali kada se uklope kao detalji mogu figuru i stanjiti i proširiti. Svaka osoba je drugačija pa to tek funkcionira kada se isproba odjevni predmet na konkretnoj osobi. U modi je 'sve' dozvoljeno, pa tako dolazi do pojava da preko noći neki nedozvoljeni stil postane trend.



I sama se ponekad začudim na koji način se mogu nositi neuobičajene kombinacije. Žene s oblinama su postale poželjne, ma kako se modni znalci zgražavali na to.' Comfort fashion' jednako kao i 'comfort food' pobjeđuje. Pa ako neka žena veličine 50 želi nositi pruge i sretna je kada ih odjene, zašto ne?

A ako je zadovoljna i sretna onda je neće povrijediti ni loši komentari ili zgražanje kritičara. Ako je pritom i poznata osoba, možda i postane trend. Osobno ne volim pravila i volim ih mijenjati i postavljati nova, ali u skladu s XD percepcijom ljepote.

 

3. Jesu li određene debljine prugica rezervirane za određeni stil (npr. deblje pruge za sportski, a tanke za šik styling)?
Nisu, to ovisi o kvaliteti i izradi tkanine. Sastav i tekstura tkanine određuju stil. Ali i tu se pravila krše, pa je recimo danas trend hlače za dnevno nošenje od večernjih luksuznih brokata. A već se zna da je miks raznih širina pruga trend za slijedeću sezonu proljeće/ljeto/14 koju upravo dovršavam.

4. Uz klasične crno-bijele pruge, tijekom ljeta sve su češće prugice u boji. Jesu li one rezervirane samo za djevojke ili žene svih dobnih skupina?
One su prilagođene svim dobnim skupinama i svim veličinama. Najsigurnija varijanta za one nesigurne je kada se kombiniraju sa jednobojnim dijelovima pa se strateški istakne ono što je za pokazati, a sakrije što treba.

Stvoriti odjevni predmet koji pristaje dobnoj skupini od 20-70 godina, prugasti, šareni ili crno-bijeli je projektni zadatak za svaku XD kolekciju. A na ženama da isprobaju i budu sretne.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju