Dok se londonski tjedan mode sve više zahuktava, prijatelji i štovatelji Alexandera McQueena okupili su se na misi zadušnici organiziranoj za jednog od najvećih modnih umova današnjice. Među okupljenima bila je i Sarah Jessica Parker koja nije uspjela sakriti svoju potresenost

Jedanaestog veljače modni je svijet ostao bez jednog od svojih najkreativnijih dizajnera, Alexandera McQueena. Sedam mjeseci kasnije obitelj je ovog povučenog kreatora organizirala misu zadušnicu u najpoznatijoj londonskoj crkvi, katedrali svetog Pavla.

Kako su među prijateljima i štovateljima njegova rada istinski zaljubljenici u dizajn i modu, ne čudi da je jedna od najraskošnijih crkvi u Londonu izgledala poput modne revije koja slavi eleganciju, profinjenost i kreativni duh skriven u najraskošnijim i najskupljim tkaninama poput baršuna i kože.

Sarah Jessica Parker, Naomi Cambell te Kate Moss kao njegove bliske prijateljice pojavile su se na misi i svaka od njih predstavila je jednu stranu McQueenove kreativnosti.

Dok je Naomi Cambell u raskošnoj pernatoj haljini istakla njegovu ekscentričnost, Kate Moss urbani seksepil, Sarah Jessica dostojno je nosila dizajnerovu profinjenost i vrhunsku krojačku umješnost. Upravo ona nije mogla sakriti svoju potresenost niti suspregnuti suze.

Jedan od najvoljenijih modnih huligana oduzeo si je život vješanjem u svom luksuznom stanu u Mayfairu gdje ga je 24 sata nakon smrti pronašla njegova spremačica. Kao povod njegovom samoubojstvu navodila se depresija uzrokovana smrću njegove majke.

Dizajner je još i prije patio od depresivnih stanja i anksioznosti, pogotovo nakon što je njegova najbolja prijateljica i mentorica Isabella Blow počinila samoubojstvo.

U 26. je postao kreativni direktor modne kuće Givenchy, gdje je zamijenio tada već proslavljenog Johna Galliana, nakon čega se pridružio timu modnog diva Gucci koji je otkupio 51 posto njegove tvrtke.

>> FOTO: Posljednji pozdrav modnom huliganu McQueenu

>> VIDEO: Objesio se modni dizajner Alexander McQueen

Njegova odjeća je erotična, senzacionalna, fantastična, često androgena i uvijek besprijekornih krojeva. Karakterizira ga osjećaj za dramatiku kao i stavljanje mode u kontekst daleko širi od šivanja odjeće za luksuzna ljetovališta i pokazivanja na skupim tulumima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju